Στομία

Η ζωή με στομία μετά την επέμβαση & την επιστροφή στο σπίτι

Η ζωή με στομία

Η ζωή με στομία δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν που έχει κάποιος χωρίς αυτή αλλά σίγουρα χρειάζεται χρόνος προσαρμογής και αρκετές φορές ψυχολογική υποστήριξη από το περιβάλλον σας. 

Ούτως ή άλλως το σώμα χρειάζεται περίπου 3 μήνες για να ανακάμψει μετά την επέμβαση κολοστομίας, ειλεοστομίας ή ουρητηροστομίας. Σε αυτό το διάστημα αρκετοί υποφέρουν από κατάθλιψη και εκεί είναι εξαιρετικά σημαντική η βοήθεια και η ψυχολογική υποστήριξη από τους δικούς τους ανθρώπους.

Όπως όμως θα ανακαλύψετε στην συνέχεια, η στομία είναι το κλειδί για να συνεχίσετε την ζωή σας όπως πριν, αφήνοντας πίσω όλα τα προβλήματα που είχατε χωρίς αυτή. Ας δούμε λοιπόν πως είναι η καθημερινότητα μετά την επέμβαση στομίας και για ποιους λόγους δεν έχετε να φοβάστε για τίποτα.

Πίνακας Περιεχομένων

Πώς μπορώ να προσαρμοστώ ψυχολογικά στη νέα κατάσταση?

Το ξέρω ότι στην αρχή όλα μοιάζουν βουνό. Η στομία κάνει το σώμα σας να δείχνει και να δουλεύει διαφορετικά, και θα υπάρξουν φορές που θα σας φανεί δύσκολο να το αντιμετωπίσετε. Μπορεί να αισθάνεστε θυμωμένοι που έχετε στομία, και να σκέφτεστε ότι ποτέ δεν θα ζήσετε μια «φυσιολογική» ζωή. Μή φοβάστε, δεν είναι καθόλου έτσι.

Αρχικά, είναι κοινό φαινόμενο και απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε αηδία όταν ασχολείστε με τις εκκρίσεις της στομίας σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να έχουν τόσο στενή επαφή με τις σωματικές λειτουργίες τους, και για αυτό μπορεί να σας πάρει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστείτε. Αλλά θα γίνει!

Ο σύντροφος σας μπορεί επίσης να αισθάνεται αναστατωμένος και συναισθηματικά φορτισμένος για όλα αυτά που σας συμβαίνουν. Μερικές φορές μάλιστα ο/η σύντροφός σας μπορεί να είναι και περισσότερο προβληματισμένος από εσάς, και ίσως να χρειαστεί επίσης χρόνο προσαρμογής και ψυχολογική υποστήριξη. Θα το ξεπεράσετε μαζι!

Έτσι, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, είναι φυσιολογικό ότι το μόνο που θα σκέφτεστε να είναι η στομία και αν θα είναι πάντα έτσι. Ανάλογα με τους λόγους που οδήγησαν στη χειρουργική επέμβαση στομίας, μπορεί να έχετε κυκλοθυμικές τάσεις, ή να αισθάνεστε μερικές φορές μελαγχολία χωρίς προφανή λόγο.

Σε αυτή την φάση είναι σημαντικό να μιλήσετε σε κάποιον με τον οποίο αισθάνεστε άνετα, για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Ακόμα και αν δεν έχετε αντιμετωπίσει συναισθηματικά προβλήματα και στο παρελθόν, μπορεί να έχετε θέμα με την διαχείριση των συναισθημάτων σας, γι’ αυτό μην προσπαθήσετε αναγκαστικά να το χειριστείτε μόνοι σας.

Μιλήστε με το γιατρό σας, το νοσηλευτικό προσωπικό της Traumacare ή κάποιον που να έχει στομία, οι οποίοι θα καταλάβουν πώς αισθάνεστε και μπορούν να σας συμβουλέψουν για την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το σωστό πρόσωπο για να μιλήσετε, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για να σας βοηθήσουν, και να θυμάστε πως το αξίζετε!

Μην διστάσετε να μας καλέσετε για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την στομία σας.
Η Traumacare βρίσκεται πάντα δίπλα σας παρέχοντας συμβουλές αλλά και όλα τα οστομικά υλικά που θα χρειαστείτε για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Εάν βρίσκεστε στην αρχή αυτού του ταξιδιού, μπορεί όλα να μοιάζουν αξεπέραστα. Σας υπόσχομαι όμως ότι όσο περνάει ο χρόνος, θα γίνεται λιγότερο συνειδητή η ύπαρξη της στομίας σας και αντίθετα θα λατρέψετε τις δυνατότητες που σας προσφέρει.

Στομία και περίοδος αποθεραπείας

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, το πρώτο χρονικό διάστημα μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και θα πρέπει να ξεκουράζεστε τα απογεύματα. Προσπαθήστε να αποφύγετε να μένετε ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτό μπορεί να σας κουράσει σε σημείο που να μην μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ.

Όταν θελήσετε να ξαναρχίσετε να ασκήστε, και πάλι είναι σκόπιμο να ξεκινήσετε ομαλά, για παράδειγμα, με καθημερινό περίπατο ή ήπιο κολύμπι. Αν δεν ασκείστε, αλλά θα θέλατε να ξεκινήσετε να κάνετε και πάλι δουλειές του σπιτιού, ξεκινήστε με εύκολες δουλειές και να κάνετε συχνά διαλείμματα. Φυσικά, αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, καθώς η κοιλιά σας έχει γίνει πιο ευαίσθητη εξαιτίας της στομίας.

Με άλλα λόγια σε λίγες εβδομάδες το σώμα σας θα έχει προσαρμοστεί πλήρως στα νέα δεδομένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή.

Γιατί συμβαίνει να αισθάνομαι ακόμα το ορθόν?

Το φαινόμενο να εξακολουθείτε να έχετε αίσθηση του ορθού είναι παρόμοιο με το φαινόμενο που βιώνουν άνθρωποι που έχουν υποστεί κάποιου είδους ακρωτηριασμό, όπου αισθάνονται το ακρωτηριασμένο μέλος σαν να είναι ακόμη παρόν.

Αν αισθάνεστε την εντερική σας κινητικότητα όπως και πριν από τη χειρουργική επέμβαση, αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να εξακολουθεί να συμβαίνει ακόμη και για χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αν το ορθόν δεν αφαιρέθηκε, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε αυτή την αίσθηση ή μπορεί επίσης να υπάρξουν εκκρίσεις όταν είστε στην τουαλέτα. Μάλιστα, αρκετοί άνθρωποι που το ορθόν τους έχει αφαιρεθεί, ανέφεραν ότι η αίσθηση ανακουφίζεται σε μεγάλο βαθμό και μόνο αν καθίσουν στο κάθισμα της τουαλέτας, καθώς αισθάνονταν σαν να υπήρξε κινητικότητα του εντέρου.

Μπορώ να κάνω κανονικά μπάνιο ή ντους?

Τα οστομικά υλικά είναι πλήρως αδιάβροχα και άρα δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με το ντους ή το μπάνιο. Παρόλα αυτά, εάν απολαμβάνετε το καυτό νερό, η υψηλή θερμότητα του νερού μπορεί να επηρεάσει την προσκόλληση της βάσης στο δέρμα, είτε φοράτε αυτοκόλλητο σάκο στομίας ή σύστημα δύο τεμαχίων.

Κάνοντας μπάνιο φορώντας το σακουλάκι στομίας σας, είναι καλό να κλείσετε το φίλτρο για να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητά του. Απο την άλλη, εάν επιλέξετε να κάνετε μπάνιο χωρίς τον σάκο σας, υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε ανεξέλεγκτη διαρροή κοπράνων.

Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων στην περιοχή, όπως τα αφρόλουτρα. Τα κοινά αφρόλουτρα αφήνουν στο δέρμα λιπαρότητα, καθιστώντας δυσκολότερη την προσκόλληση του σάκου στο δέρμα, κάτι που φυσικά μπορεί να προκαλέσει πιθανούς ερεθισμούς. Για αυτό είναι πάντα καλύτερο να επιλέγετε προϊόντα με ουδέτερο pΗ, χωρίς άρωμα και χρωστικές.

Μπορώ να πάω για κολύμβηση ή μπάνιο στην θάλασσα?

Φυσικά. Αφού το μπάνιο στο σπίτι δεν είναι πρόβλημα, μπορείτε εξίσου εύκολα να πάτε για κολύμπι, είτε σε πισίνα ή στη θάλασσα, φορώντας κανονικά τον σάκο σας χωρίς το φόβο διαρροών ή άλλων ατυχημάτων. Αυτό είναι άλλωστε ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα γιατί η ζωή με στομία δεν είναι εμπόδιο αλλά λυση στα προβλήματα που αντιμετωπίζατε πριν.

κολοστομια και θαλασσα

Μπορώ να ασχοληθώ ξανά με αθλητικές δραστηριότητες?

Η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς και γεμάτου ενέργεια τρόπου ζωής δεν είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη της στομίας σας, κάθε άλλο!

Η στομία είναι στην πραγματικότητα το μέσο για την πλήρη ανάκαμψη σας και θα σας βοηθήσει να κερδίσετε ξανά την αυτοπεποίθησή σας. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσετε την άσκηση σταδιακά, ώστε να μην επιβαρύνετε τη στομία σας πάρα πολύ, ειδικά αμέσως μετά την επέμβαση σας.

Ενδείκνυνται ως αθλήματα η κολύμβηση, η ποδηλασία, η πεζοπορία, το σκι και η ιππασία. Ωστόσο, αποφύγετε αθλήματα που στρεσάρουν τους κοιλιακούς μυς, όπως η άρση βαρών, η κωπηλασία και οι πολεμικές τέχνες, καθώς μπορεί να τραυματιστεί η στομία σας. Φυσικά εσείς θα επιλέξετε το είδος του αθλήματος που σας αρέσει, ακόμα και αν αυτο είναι οι καταδύσεις!

Βέβαια για να είστε σίγουροι, μια ζώνη κολοστομίας θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για την προστασία της στομίας σας στις αθλητικές δραστηριότητες.

Τι θα πρέπει να γνωρίζω πριν πραγματοποιήσω κάποιο ταξίδι?

Το να έχετε στομία δεν θα σας αποτρέψει από το να ταξιδεύετε αλλά αντίθετα θα σας βοηθήσει να το κάνετε. Απλά θα χρειαστεί μια κατάλληλη προετοιμασία για ένα ομαλό ταξίδι χωρίς προβλήματα.

Όταν αποφασίσετε να ταξιδέψετε για πρώτη φορά μετά την επέμβασή σας, να θυμάστε να είστε προσεκτικοί. Ξεκινήστε φεύγοντας για ένα Σαββατοκύριακο ή επισκεφτείτε έναν οικείο χώρο, όπου θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε αλλά και να αισθάνεστε απολύτως ασφαλείς.

Άλλωστε ο κύριος στόχος αυτού του πρώτου ταξιδιού είναι να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή σας! Οι παρακάτω απλές οδηγίες θα σας βοηθήσουν να πάτε διακοπές όπου θέλετε χωρίς προβλήματα:

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ιατρική ασφάλεια, η οποία καλύπτει προϋπάρχουσες ασθένειες
 • Βεβαιωθείτε για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων τουαλέτας στο χώρο διαμονής σας.
 • Προγραμματίστε την καλύτερη περίσταση για να αδειάσετε το σακουλάκι οστομίας σας ή να κάνετε την αλλαγή του αυτοκόλλητου σάκου
 • Εάν έχετε προγραμματίσει μακροχρόνιες διακοπές, στείλτε εκ των προτέρων στον προορισμό σας τα οστομικά υλικά σας ή κανονίστε την παράδοση ενώ είστε εκεί
 • Πάρτε επιπλέον σακουλάκια με δυνατότητα να αδειάζουν σε περίπτωση διάρροιας
 • Τα μίνι σακουλάκια ενδείκνυνται για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Οι περισσότεροι σάκοι έχουν και μια μίνι έκδοση που θα σας ταιριάζει
 • Εάν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, διαχωρίστε της προμήθειές σας σε οστομικά υλικά μεταξύ των χειραποσκευών και της βαλίτσας σας, για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα σε περίπτωση απώλειας. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά και συνεχίστε να πίνετε άφθονο νερό. Για να αποφευχθεί η παραγωγή αερίων από το στομάχι σας, πριν πετάξετε με αεροπλάνο να τρώτε γιαούρτι καθημερινά και να αποφεύγετε τρόφιμα που προκαλούν αέρια.
 • Εάν αντενδείκνυται η πόση του νερού της περιοχής που θα επισκεφτείτε, θα πρέπει να αποφεύγετε τις σαλάτες και τον πάγο στα ποτά
Διαβάστε περισσότερα
ουρητηροστομια-ειλεοστομια-κολοστομια διατροφη

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διατροφή και την κολοστομια, ειλεοστομία και ουρητηροστομία. Τι αλλάζει όταν έχει ζέστη ή σε περίπτωση διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή φουσκώματος?

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
αλλαγη σακου κολοστομιας, ειλεοστομιας & φροντίδα στομίας

Πως να αλλάξω τον σάκο μου? Πως καθαρίζω την στομία? Που θα βρώ τα οστομικά υλικα που χρειάζομαι?

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πότε μπορώ να ξεκινήσω να οδηγώ ξανά?

Θα είστε απολύτος έτοιμοι να ξαναπιάσετε τιμόνι όταν αισθανθείτε άνετα με τις αναταράξεις ή ένα απότομο φρενάρισμα, χωρίς να ενοχλήστε από τους κοιλιακούς μύες ή τη στομία σας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 εβδομάδες.

Για περισσότερη ασφάλεια, την πρώτη φορά που θα ξαναοδηγήσετε, προτιμήστε να διανύσετε αυτοκίνητο μια μικρή απόσταση ή να ζητήσετε από κάποιον άλλο έμπειρο οδηγό να έρθει μαζί σας σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Εάν ανησυχείτε για το συγκεκριμένο θέμα, παρακαλούμε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μπορώ να φοράω ό,τι ρούχα θέλω?

Ναι! Αρχικά καλο θα ήταν να συζητήσετε για τις προτιμήσεις στα ρούχα με το γιατρό σας πριν την επέμβαση. Εάν η χειρουργική επέμβαση έγινε έκτακτα ή αν η θέση της στομίας σας δεν προκαθορίστηκε πριν από την επέμβαση, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αλλά μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες μικρές προσαρμογές στον τρόπο που ντύνεστε στην περιοχή της κοιλιάς.

Ωστόσο, αμέσως μετά την εγχείρηση, μπορεί αρχικά να αισθάνεστε πιο άνετα με φαρδιά ρούχα καθώς η κοιλιά σας θα είναι πρησμένη και ίσως να εξακολουθείτε να αισθάνεστε και λίγο πόνο. Αυτό σταδιακά θα υποχωρήσει με την πάροδο των πρώτων μηνών, αλλά μετά από αυτό τότε θα είστε σε θέση να αρχίσετε να φοράτε το είδος των ρούχων που θέλετε, καθώς ο σάκος στομίας θα καλύπτεται εντελώς από τα ρούχα σας.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε λίγο αμήχανα για το σακουλάκι τις πρώτες φορές που θα βγείτε έξω, αλλά μην ανησυχείτε γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό! Με τον καιρό και καθώς θα επανέρχεστε στο συνηθισμένο τρόπο ζωής σας, αυτό το συναίσθημα θα εξαφανιστεί. Και πάλι φορώντας μία ζώνη για τη στομία θα σας κάνει να έχετε αλλά και να αισθάνεστε περισσότερη ασφάλεια.

ρουχα, εσωρουχα & μαγιο κολοστομιας, ειλεοστομιας & οθρητηροστομιας

Έτσι λοιπον αν και υπάρχουν ειδικά ρούχα κολοστομίας, δεν λέτε αντίο στα στενά ρούχα αν αυτό είναι το στυλ σας παρά μόνο για λίγο καιρό. Παράλληλα, αν και επίσης υπάρχουν εσώρουχα αλλά και μαγιό κολοστομίας δεν είναι απαραίτητο ότι τα χρειάζεστε.

Μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχει το ιδανικό μίνι σακουλάκι στομίας για εσάς που θα σας δώσει την δυνατότητα να φοράτε ό,τι θέλετε χωρίς να φαίνεται τίποτα.

Εάν δεν σας ικανοποιεί ο σάκος κολοστομιας, ειλεοστομίας ή ουρητηροστομίας που χρησιμοποιείτε, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε πάντα κάτι άλλο εντελώς δωρεάν.

Απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας ή καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

Αποκτήστε δωρεάν δείγματα σάκων και προιοντων φροντιδας κολοστομιας & ειλεοστομιας μεσω ΕΟΠΥΥ  Με έχουν καλέσει σε δείπνο, συνάντηση, πάρτι. Τι πρέπει να κάνω?

  Η ποιότητα των σάκων στομίας είναι τέτοια που δε φαίνεται τίποτα και δεν υπάρχουν οσμές και κίνδυνοι διαρροών. Οι σάκοι κλείνουν με ασφάλεια σφραγίζοντας ό,τι υπάρχει στο εσωτερικό τους. Για να αισθάνεστε πιο άνετα όμως, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια αλλά και να έχετε πάντα μαζί σας επιπλέον υλικά, όπως ένα σακουλάκι, μαντηλάκια καθαρισμού, και μια σακούλα απορριμμάτων.

  Ειδικότερα εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο υποκλυσμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τάπα στομίας.

  Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου?

  Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η στομία σας θα πρέπει να σας αποτρέψει από το να εργαστείτε εκτός και αν ο γιατρός σας το έχει υποδείξει για συγκεκριμένο λόγο. Πριν επιστρέψετε στην εργασία σας σκεφτείτε τα πρακτικά πράγματα.

  Για παράδειγμα, σκεφτείτε για το πώς θα κάνετε τις αλλαγές ή θα αδειάσετε το σάκο σας στις τουαλέτες του επαγγελματικού χώρου. Το χρόνο και τον εξοπλισμό που θα χρειάζεστε και φυσικά αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τουαλέτα που θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε (όπως αυτή που μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή να έχει κρεμάστρα στην πόρτα ή ένα ράφι, κάποιο παράθυρο , ή απλά που να χρησιμοποιείται λιγότερο).

  Αν η διαδρομή από το σπίτι στην εργασία σας είναι μεγάλη, ελέγξτε αν υπάρχουν διαθέσιμες τουαλέτες που να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αδειάσετε το σάκο σας, εάν καταστεί απαραίτητο. Με τον τρόπο αυτό δε θα έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις ή ανησυχίες και ως εκ τούτου δε θα αγχώνεστε.

  Επίσης, σκεφτείτε αν θέλετε να μιλήσετε για τη στομία σας στους συναδέρφους σας και σε ποιους, καθώς κανείς εκτός από τον εργοδότη σας δε χρειάζεται να το γνωρίζει αν δε θέλετε να τους το πείτε. Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας.

  Εάν ανησυχείτε για την απόδοση σας, συζητήστε με τον εργοδότη σας εάν μπορείτε να επιστρέψετε για αρχή με ωράριο μερικής απασχόλησης. Ξεκινήστε δουλεύοντας μόνο το πρωί ή μόνο το απόγευμα ή μόνο ορισμένες ημέρες της εβδομάδας. Μιλήστε με τον εργοδότη σας για να μάθετε τι είναι καλύτερο και για τους δύο. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να επανέλθουν πλήρως στην εργασία τους μέσα σε 3 μήνες, ανάλογα με τη χειρουργική επέμβαση στομίας και το επάγγελμά τους.

  Σε κάθε περίπτωση βέβαια, συζητήστε με τον γιατρό σας και βεβαιωθείτε ότι τα εργασιακά σας καθήκοντα είναι συμβατά με τη στομία σας (αν απαιτείται σωματική προσπάθεια, αν είναι ιδιαίτερος ο χώρος εργασίας κλπ.).

  Θα πρέπει να προσαρμόσω τη φαρμακευτική μου αγωγή?

  Γενικότερα τα επικαλυμμένα δισκία ή κάψουλες μπορεί να απορριφθούν ολόκληρα μέσα στο σάκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε πάρει το φάρμακο.

  Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Ενδεχομένως να υπάρχουν άλλα φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι έχουν δράση στον οργανισμό σας. Φάρμακα σε υγρή μορφή ή μορφή γέλης (gel) τείνουν να απορροφηθούν πιο γρήγορα και μπορεί να είναι καλύτερα για σας.

  Related Posts

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *