Truck

Δωρεάν Μεταφορικά
Για αγορές άνω των 100€, έως 3kg

Phone

Καλέστε μας:
+30 2311 286 262

X
Ελληνικά el
Καλάθι0

Κολοστομία και Θάλασσα + 11 Συμβουλές για την Καθημερινότητα με Στομία

Η ζωή με στομία δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν που έχει κάποιος χωρίς αυτή αλλά σίγουρα χρειάζεται χρόνος προσαρμογής και αρκετές φορές ψυχολογική υποστήριξη από το περιβάλλον του. Ούτως ή άλλως το σώμα χρειάζεται περίπου 3 μήνες για να ανακάμψει μετά την επέμβαση κολοστομίας, ειλεοστομίας, ουρητηροστομίας ή νεφροστομίας. Σε αυτό το διάστημα αρκετοί υποφέρουν από κατάθλιψη και εκεί είναι εξαιρετικά σημαντική η βοήθεια και η ψυχολογική υποστήριξη από τους δικούς τους ανθρώπους.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν όσους έχουν κολοστομία είναι η θάλασσα, η πισίνα και γενικότερα τι γίνεται όταν ο σάκος βραχεί.

Όπως όμως θα ανακαλύψετε στην συνέχεια, η στομία είναι το κλειδί για να συνεχίσετε την ζωή σας όπως πριν, αφήνοντας πίσω όλα τα προβλήματα που είχατε χωρίς αυτή. Ας δούμε λοιπόν πως είναι η καθημερινότητα μετά την επέμβαση στομίας πως θα πάτε άνετα στην θάλασσα και για ποιους λόγους δεν έχετε να φοβάστε για τίποτα.

1. Μπάνιο στην θάλασσα με στομία; Φυσικά!

Το μπάνιο στην θάλασσα και γενικότερα το κολύμπι δεν είναι απλώς διασκέδαση, αλλά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνεις σε φόρμα και είναι πραγματικά μία δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις για όλη σου τη ζωή, ακόμα και με στομία.

Δυστυχώς για τους περισσότερους ανθρώπους με στομία, η θάλασσα μπορεί αποτελέσει τεράστια πρόκληση. Ο φόβος μιας διαρροής και η πιθανή αντίδραση του περίγυρου ουσιαστικά αποτρέπει τεράστιο αριθμό ανθρώπων από το να ευχαριστηθούν την θάλασσα το καλοκαίρι και είναι πραγματικά κρίμα γιατί ζούμε στην Ελλάδα οπού συνήθως μπορούμε να βρεθούμε σε μία παραλία σε λιγότερο από ώρα.

Αλλά είναι ακόμα πιο κρίμα, γιατί η κολοστομία δεν μπορεί να σε σταματήσει από το να πας στην θάλασσα.

Άντρας που κολυμπάει σε πισίνα με σάκο κολοστομίας

Ποιος σάκος στομίας είναι κατάλληλος για κολύμπι;

Καλώς ή κακώς, ο σάκος στομίας που χρησιμοποιείτε είναι αυτός που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για μία ξέγνοιαστη μέρα στην θάλασσα.  

 • Γενικότερα τα σακουλάκια ενός τεμαχίου θεωρούνται από πολλούς ως τα καταλληλότερα για κολύμπι επειδή συνήθως έχουν χαμηλό προφίλ και είναι σχεδόν απαρατήρητα κάτω από το μαγιό. Από την άλλη βέβαια μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος αν κάνετε πολλές αλλαγές μέσα στην μέρα. 
 • Τα συστήματα δύο τεμαχίων σας δίνουν την δυνατότητα να βάλετε έναν μικρότερο σάκο ή να επιλέξετε έναν κλειστό σάκο (σε περίπτωση που κανονικά χρησιμοποιείτε ανοικτά σακουλάκια ειλεοστομίας).  

Τελικά η επιλογή του σάκου εξαρτάται εντελώς από εσάς, από το τι σας βολεύει και σας κάνει να αισθάνεστε άνετα. Όλα αυτά βέβαια στην θεωρία ακούγονται εύκολα αλλά στο τέλος της μέρας θα πρέπει ο σάκος κολοστομίας του κατασκευαστή που επιλέξατε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερες συνθήκες της παραλίας. Και αυτό δεν είναι δεδομένο χωρίς έναν ποιοτικό σάκο κολοστομίας, ειλεοστομίας ουρητηροστομίας ή νεφροστομίας. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο σάκος κολοστομίας που θα πάρω στην θάλασσα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν σκέφτεστε να κολυμπήσετε με στομία, είναι ότι οι σάκοι έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι αδιάβροχοι. Αυτό  όμως είναι μόνο η αρχή αφού είναι πολλά τα αρνητικά σενάρια που βάζει ο καθένας στο μυαλό του. 

Η κακή ποιότητα σάκου αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να σκαρφίζονται διάφορες πατέντες, με δημοφιλέστερη να κολλούν αδιάβροχη αυτοκόλλητη ταινία στις άκρες της βάσης για να είναι σίγουροι. Από τι μία αν κάτι τέτοιο βοηθά να ξεπεράσετε το αρχικό σας άγχος τότε μπορείτε να δοκιμάσετε αλλά δυστυχώς αυτές οι μέθοδοι είναι τελείως προαιρετικές και σχεδόν πάντα ερεθίζουν το δέρμα ενώ δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που καλούνται να λύσουν. 

Ο σάκος κολοστομίας που θα επιλέξετε θα πρέπει το λιγότερο:  

 1. Να είναι αδιάβροχος αλλά και ανθεκτικός στο νερό. Πολλοί επώνυμοι σάκοι κολοστομίας αν και αδιάβροχοι, μαζεύουν νερό και μετά δεν στεγνώνουν με τίποτα. Αυτό άλλωστε είναι και ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζετε όταν κάνετε μπάνιο στο σπίτι. 
 1. Να είναι κατασκευασμένος από ύφασμα υψηλής ποιότητας που αντέχει για μέρες. Ειδικότερα όσοι χρησιμοποιούν ανοιχτούς σάκους ειλεοστομίας ή σάκους ουρητηροστομίας με βρυσάκι και γενικότερα όσοι κρατάνε το ίδιο σακουλάκι για μέρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ύφασμα αρχίζει να θρυμματίζεται και να καταρρέει αμέσως μόλις βραχεί. 
 1. Να έχει τέλεια εφαρμογή, δηλαδή καμία περίπτωση διαρροής. Οι convex σάκοι φυσικά και βοηθούν σε διάφορες περιπτώσεις όπως η εισολκή ή όταν υπάρχουν πτυχές στο δέρμα γύρω από την στομία αλλά σε κάθε περίπτωση η βάση του σάκου θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα χωρίς προσπάθεια.  
 1. Να μην αφήνει καμία οσμή να τον διαπεράσει. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με σύγχρονα φίλτρα τεχνολογίας Laminar τα οποία ταυτόχρονα εμποδίζουν το φούσκωμα του σάκου. 
 1. Να μην ξεκολλάει. Ο σάκος πρέπει να προσκολλάται ισχυρά στο σώμα σας με κόλλα καλής ποιότητας που δεν πρόκειται να τον αφήσει να πάει πουθενά παρά μόνο όταν θελήσετε εσείς τον βγάλετε. Γνωρίζω ανθρώπους που πηγαίνουν σε πισίνα καθημερινά για προπόνηση και μένουν 2 ώρες σε ζεστό χλωριωμένο νερό χωρίς να τους έχει ξεκολλήσει ο σάκος ποτέ.  
 1. Να μην αφήνει υπολείμματα κόλλας. Και αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για την θάλασσα αλλά για κάθε μέρα. Σε αντίθετη περίπτωση οι ερεθισμοί και οι δερματίτιδες μετατρέπονται σε καθημερινότητα. 
 1. Να είναι αθόρυβος. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά πολλοί εκνευρίζονται ιδιαίτερα από τους ήχους του σάκου τους χωρίς απαραίτητα κάποιος τρίτος να έχει αναφέρει κάτι για αυτό. 
Γυναίκα που φοράει αδιάβροχο σάκο κολοστομίας στην θάλασσα

Εάν πιστεύεις ότι ο σάκος σου δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε έφτασε η ώρα να δοκιμάσεις εντελώς δωρεάν ένα σάκο κολοστομίας, ειλεοστομίας, ουρητηροστομίας ή νεφροστομίας της B Braun

Μερικές συμβουλές που θα σας δώσουν την αυτοπεποίθηση που ίσως λείπει την πρώτη φορά. 

 • Μην το παρακάνεις από την πρώτη μέρα. Ξεκίνα απλά, βάζοντας μόνο τα πόδια σου στο νερό ενώ κάθεσαι στην ακρογιαλιά ή στην άκρη μιας πισίνας. Την επόμενη φορά κάνε μία σύντομη βουτιά και σταδιακά αύξησε τον χρόνο. 
 • Κάνε μια “στεγνή” πρόβα τζενεράλε στο σπίτι. Συνήθισε την εικόνα του εαυτού σου με μαγιό και σάκο κολοστομίας στην θάλασσα γιατί μπορείς και κυρίως γιατί σου αξίζει
 • Οι γιατροί συνιστούν σε περιπτώσεις κολοστομίας και ειλεοστομίας να μην τρως τίποτα πριν μπεις στο νερό, ώστε το στομάχι να είναι άδειο. Αλλά από την άλλη, εσύ γνωρίζεις καλύτερα την στομία σου και πότε συνήθως λειτουργεί άρα με λίγη εμπειρία θα ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις.
 • Άδειασε τον σάκο (αν μπορείς) σου πριν μπεις στο νερό. 
 • Εάν χρησιμοποιείς σάκο με φίλτρο είναι σημαντικό να το καλύψεις με ένα αυτοκόλλητο προστασίας για να διατηρήσει την απόδοση του. Αυτά τα αυτοκόλλητα παρέχονται στη συσκευασία των σάκων (σίγουρα στους σάκους της B Braun). Μην ξεχνάς να αφαιρείς το αυτοκόλλητο προστασίας του φίλτρου μετά το μπάνιο, το ντους ή το κολύμπι.
Τοποθέτηση αυτοκόλλητου προστασίας φίλτρου ενός σάκου κολοστομίας B Braun
 • Μην βάζεις καινούργια βάση αμέσως πριν κολυμπήσεις. Φρόντισε να περιμένεις μερικές ώρες πριν μπεις στο νερό, για να είσαι απολύτως σίγουρη ότι το σύστημα ενός ή δύο τεμαχίων έχει κολλήσει πλήρως στο δέρμα. 
 • Αντίθετα, δεν χρειάζεται να αλλάξεις σάκο αμέσως μετά το κολύμπι. Απλώς ρίξε μία ματιά ότι όλα είναι καλά και εφόσον είναι όλα εντάξει, συνέχισε την ηλιοθεραπεία σου ή ξαναβούτα. 
 • Θυμήσου να ελέγχεις περιστασιακά εάν το σύστημα αρχίζει να χαλαρώνει. Οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες που προμηθεύουμε κάθε μήνα με οστομικά υλικά αναφέρουν ότι μένουν στο νερό για ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό για τον καθένα και θα πρέπει να ανακαλύψεις τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα. 
 • Όταν βγεις από τον νερό μπορείς να αφήσεις τον σάκο να στεγνώσει μόνος του ή αν θέλεις να τον στεγνώσεις με μια πετσέτα ή ακόμα και πιστολάκι μαλλιών (στο χαμηλό) πριν ντυθείς. 

Ποιο είναι το σωστό μαγιό για στομία; 

Η πραγματική ερώτηση είναι εάν θέλετε να κρύψετε την στομία σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ντρέπεστε αλλά αν δεν αισθάνεστε απολύτως άνετα με το να αφήνετε τους άλλους να δουν τον σάκο σας τότε έχετε το δικαίωμα να το κάνετε.   

Η επιλογή του μαγιό παίζει τον ρόλο της κυρίως στην αυτοπεποίθηση που αισθάνεστε. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αγοράσετε ειδικά μαγιό κολοστομίας. Απλά ελέγξτε πόσο καλά κρύβει το μαγιό το σακουλάκι. Συνήθως οι περισσότεροι προτιμούν ένα μαγιό που να κρατά σταθερά τον σάκο στο σώμα κυρίως για να έχουν περισσότερη ασφάλεια, δηλαδή την αίσθηση ότι “όλα είναι και παραμένουν στην θέση τους”. 

Τρεις χαρούμενες νεαρές με μαγίο και σάκο κολοστομίας στην παραλία

Συμβουλές για να κρύψεις τον σάκο σου 

 • Παίξτε με το γενικότερο σύνολο. Η επιλογή σας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περίσταση, π.χ. πισίνα ή παραλία. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε layering φορώντας πιο στενά ρούχα κάτω από φαρδύτερα ή εσώρουχα υποστήριξης κάτω από το μαγιό. Τα εσώρουχα υποστήριξης είναι μια εξαιρετική επιλογή για να μην διαγράφεται ο σάκος μέσα από το βρεγμένο μαγιό σας. 
 • Αν προτιμάτε μαγιό δύο τεμαχίων, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ψηλόμεσο σορτς ή μαγιό σε συνδυασμό με μπικίνι. Φυσικά τα ψηλόμεσα σορτς είναι πολύ καλή επιλογή και για άντρες. 
 • Τα μαγιό με σχέδια κρύβουν το περίγραμμα της στομίας, καθιστώντας την λιγότερο αισθητή. Επίσης τα μαγιό με βολάν είναι μία ακόμη εξαιρετική επιλογή για γυναίκες.  
 • Κορσέδες και κολάν επίσης βοηθούν να κρατάτε τον σάκο καλά στερεωμένο στο σώμα σας. 
 • Εάν αγχώνεστε, κάντε και πάλι ένα τεστ στο σπίτι. Βραχείτε στο ντους και μετά ελέγξτε πως φαίνεστε μπροστά σε έναν καθρέφτη. 

2. Μπορώ να κάνω κανονικά μπάνιο ή ντους?

Εφόσον τα οστομικά υλικά σας είναι πλήρως αδιάβροχα και πραγματικά ανθεκτικά στο νερό δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με το ντους ή το μπάνιο. Παρόλα αυτά, εάν απολαμβάνετε το υπερβολικά καυτό νερό, η υψηλή θερμότητα μπορεί να επηρεάσει την προσκόλληση της βάσης στο δέρμα.

Μην ξεχάσετε βέβαια να καλύψετε το φίλτρο για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του. Απο την άλλη, εάν επιλέξετε να κάνετε μπάνιο χωρίς τον σάκο, υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε ανεξέλεγκτη διαρροή κοπράνων.

Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα κοινά αφρόλουτρα γιατί αφήνουν στο δέρμα λιπαρότητα, καθιστώντας δυσκολότερη την προσκόλληση του σάκου στο δέρμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πιθανούς ερεθισμούς. Για αυτό είναι πάντα καλύτερο να επιλέγετε προϊόντα με ουδέτερο pΗ, χωρίς άρωμα και χρωστικές.

3. Πώς μπορώ να προσαρμοστώ ψυχολογικά στη νέα κατάσταση?

Το ξέρω ότι στην αρχή όλα μοιάζουν βουνό. Η στομία κάνει το σώμα σας να δείχνει και να δουλεύει διαφορετικά, και θα υπάρξουν φορές που θα σας φανεί δύσκολο να το αντιμετωπίσετε. Μπορεί να αισθάνεστε θυμωμένοι που έχετε στομία, και να σκέφτεστε ότι ποτέ δεν θα ζήσετε μια «φυσιολογική» ζωή. Μή φοβάστε, δεν είναι καθόλου έτσι.

Αρχικά, είναι κοινό φαινόμενο και απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε αηδία όταν ασχολείστε με τις εκκρίσεις της στομίας σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να έχουν τόσο στενή επαφή με τις σωματικές λειτουργίες τους, και για αυτό μπορεί να σας πάρει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστείτε. Αλλά θα γίνει!

Ο σύντροφος σας μπορεί επίσης να αισθάνεται αναστατωμένος και συναισθηματικά φορτισμένος για όλα αυτά που σας συμβαίνουν. Μερικές φορές μάλιστα ο/η σύντροφός σας μπορεί να είναι και περισσότερο προβληματισμένος από εσάς, και ίσως να χρειαστεί επίσης χρόνο προσαρμογής και ψυχολογική υποστήριξη. Θα το ξεπεράσετε μαζι!

Έτσι, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, είναι φυσιολογικό ότι το μόνο που θα σκέφτεστε να είναι η στομία και αν θα είναι πάντα έτσι. Ανάλογα με τους λόγους που οδήγησαν στη χειρουργική επέμβαση στομίας, μπορεί να έχετε κυκλοθυμικές τάσεις, ή να αισθάνεστε μερικές φορές μελαγχολία χωρίς προφανή λόγο.

Σε αυτή την φάση είναι σημαντικό να μιλήσετε σε κάποιον με τον οποίο αισθάνεστε άνετα, για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Ακόμα και αν δεν έχετε αντιμετωπίσει συναισθηματικά προβλήματα και στο παρελθόν, μπορεί να έχετε θέμα με την διαχείριση των συναισθημάτων σας, γι’ αυτό μην προσπαθήσετε αναγκαστικά να το χειριστείτε μόνοι σας.

Μιλήστε με το γιατρό σας, το νοσηλευτικό προσωπικό της Traumacare ή κάποιον που να έχει στομία, οι οποίοι θα καταλάβουν πώς αισθάνεστε και μπορούν να σας συμβουλέψουν για την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το σωστό πρόσωπο για να μιλήσετε, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για να σας βοηθήσουν, και να θυμάστε πως το αξίζετε!

2311286262 | Δευτέρα – Παρασκευή 08:30 – 16:30

Μην διστάσετε να μας καλέσετε για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την στομία σας.

Η Traumacare βρίσκεται πάντα δίπλα σας παρέχοντας συμβουλές αλλά και όλα τα οστομικά υλικά που θα χρειαστείτε για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Εάν βρίσκεστε στην αρχή αυτού του ταξιδιού, μπορεί όλα να μοιάζουν αξεπέραστα. Σας υπόσχομαι όμως ότι όσο περνάει ο χρόνος, θα γίνεται λιγότερο συνειδητή η ύπαρξη της στομίας σας και αντίθετα θα λατρέψετε τις δυνατότητες που σας προσφέρει.

4. Στομία και περίοδος αποθεραπείας

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, το πρώτο χρονικό διάστημα μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και θα πρέπει να ξεκουράζεστε τα απογεύματα. Προσπαθήστε να αποφύγετε να μένετε ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτό μπορεί να σας κουράσει σε σημείο που να μην μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ.

Όταν θελήσετε να ξαναρχίσετε να ασκήστε, και πάλι είναι σκόπιμο να ξεκινήσετε ομαλά, για παράδειγμα, με καθημερινό περίπατο ή ήπιο κολύμπι. Αν δεν ασκείστε, αλλά θα θέλατε να ξεκινήσετε να κάνετε και πάλι δουλειές του σπιτιού, ξεκινήστε με εύκολες δουλειές και να κάνετε συχνά διαλείμματα. Φυσικά, αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, καθώς η κοιλιά σας έχει γίνει πιο ευαίσθητη εξαιτίας της στομίας.

Με άλλα λόγια σε λίγες εβδομάδες το σώμα σας θα έχει προσαρμοστεί πλήρως στα νέα δεδομένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή.

5. Μπορώ να ασχοληθώ ξανά με αθλητικές δραστηριότητες?

Η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς και γεμάτου ενέργεια τρόπου ζωής δεν είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη της στομίας σας, κάθε άλλο!

Η στομία είναι στην πραγματικότητα το μέσο για την πλήρη ανάκαμψη σας και θα σας βοηθήσει να κερδίσετε ξανά την αυτοπεποίθησή σας.

Ενδείκνυνται ως αθλήματα η κολύμβηση, η ποδηλασία, η πεζοπορία, το σκι και η ιππασία. Ωστόσο, αποφύγετε αθλήματα που στρεσάρουν τους κοιλιακούς μυς, όπως η άρση βαρών, η κωπηλασία και οι πολεμικές τέχνες, καθώς μπορεί να τραυματιστεί η στομία σας. Φυσικά εσείς θα επιλέξετε το είδος του αθλήματος που σας αρέσει, ακόμα και αν αυτο είναι οι καταδύσεις!

Βέβαια για να είστε σίγουροι, μια ζώνη κολοστομίας θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για την προστασία της στομίας σας στις αθλητικές δραστηριότητες.

Ηλικιωμένος με κολοστομία που ετοιμάζεται για προπόνηση στην πισίνα

6. Γιατί συμβαίνει να αισθάνομαι ακόμα το ορθόν?

Το φαινόμενο να εξακολουθείτε να έχετε αίσθηση του ορθού είναι παρόμοιο με το φαινόμενο που βιώνουν άνθρωποι που έχουν υποστεί κάποιου είδους ακρωτηριασμό, όπου αισθάνονται το ακρωτηριασμένο μέλος σαν να είναι ακόμη παρόν.

Αν αισθάνεστε την εντερική σας κινητικότητα όπως και πριν από τη χειρουργική επέμβαση, αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να εξακολουθεί να συμβαίνει ακόμη και για χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αν το ορθόν δεν αφαιρέθηκε, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε αυτή την αίσθηση ή μπορεί επίσης να υπάρξουν εκκρίσεις όταν είστε στην τουαλέτα. Μάλιστα, αρκετοί άνθρωποι που το ορθόν τους έχει αφαιρεθεί, ανέφεραν ότι η αίσθηση ανακουφίζεται σε μεγάλο βαθμό και μόνο αν καθίσουν στο κάθισμα της τουαλέτας, καθώς αισθάνονταν σαν να υπήρξε κινητικότητα του εντέρου.

7. Τι θα πρέπει να γνωρίζω πριν πραγματοποιήσω κάποιο ταξίδι?

Το να έχετε στομία δεν θα σας αποτρέψει από το να ταξιδεύετε αλλά αντίθετα θα σας βοηθήσει να το κάνετε. Απλά θα χρειαστεί μια κατάλληλη προετοιμασία για ένα ομαλό ταξίδι χωρίς προβλήματα.

Όταν αποφασίσετε να ταξιδέψετε για πρώτη φορά μετά την επέμβασή σας, να θυμάστε να είστε προσεκτικοί. Ξεκινήστε φεύγοντας για ένα Σαββατοκύριακο ή επισκεφτείτε έναν οικείο χώρο, όπου θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε αλλά και να αισθάνεστε απολύτως ασφαλείς.

Άλλωστε ο κύριος στόχος αυτού του πρώτου ταξιδιού είναι να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή σας! Οι παρακάτω απλές οδηγίες θα σας βοηθήσουν να πάτε διακοπές όπου θέλετε χωρίς προβλήματα:

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ιατρική ασφάλεια, η οποία καλύπτει προϋπάρχουσες ασθένειες
 • Βεβαιωθείτε για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων τουαλέτας στο χώρο διαμονής σας.
 • Προγραμματίστε την καλύτερη περίσταση για να αδειάσετε το σακουλάκι οστομίας σας ή να κάνετε την αλλαγή του αυτοκόλλητου σάκου
 • Εάν έχετε προγραμματίσει μακροχρόνιες διακοπές, στείλτε εκ των προτέρων στον προορισμό σας τα οστομικά υλικά σας ή κανονίστε την παράδοση ενώ είστε εκεί
 • Πάρτε επιπλέον σακουλάκια με δυνατότητα να αδειάζουν σε περίπτωση διάρροιας
 • Τα μίνι σακουλάκια ενδείκνυνται για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Οι περισσότεροι σάκοι έχουν και μια μίνι έκδοση που θα σας ταιριάζει
 • Εάν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, διαχωρίστε της προμήθειές σας σε οστομικά υλικά μεταξύ των χειραποσκευών και της βαλίτσας σας, για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα σε περίπτωση απώλειας. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά και συνεχίστε να πίνετε άφθονο νερό. Για να αποφευχθεί η παραγωγή αερίων από το στομάχι σας, πριν πετάξετε με αεροπλάνο να τρώτε γιαούρτι καθημερινά και να αποφεύγετε τρόφιμα που προκαλούν αέρια.
 • Εάν αντενδείκνυται η πόση του νερού της περιοχής που θα επισκεφτείτε, θα πρέπει να αποφεύγετε τις σαλάτες και τον πάγο στα ποτά

8. Πότε μπορώ να ξεκινήσω να οδηγώ?

Θα είστε απολύτος έτοιμοι να ξαναπιάσετε τιμόνι όταν αισθανθείτε άνετα με τις αναταράξεις ή ένα απότομο φρενάρισμα, χωρίς να ενοχλήστε από τους κοιλιακούς μύες ή τη στομία σας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 εβδομάδες.

Για περισσότερη ασφάλεια, την πρώτη φορά που θα ξαναοδηγήσετε, προτιμήστε να διανύσετε μια μικρή απόσταση ή να ζητήσετε από κάποιον άλλο έμπειρο οδηγό να έρθει μαζί σας σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Εάν ανησυχείτε για το συγκεκριμένο θέμα, παρακαλούμε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

9. Μπορώ να φοράω ό,τι ρούχα θέλω?

Ναι! Αρχικά καλο θα ήταν να συζητήσετε για τις προτιμήσεις στα ρούχα με το γιατρό σας πριν την επέμβαση. Εάν η χειρουργική επέμβαση έγινε έκτακτα ή αν η θέση της στομίας σας δεν προκαθορίστηκε πριν από την επέμβαση, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αλλά μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες μικρές προσαρμογές στον τρόπο που ντύνεστε στην περιοχή της κοιλιάς.

Ωστόσο, αμέσως μετά την εγχείρηση, μπορεί αρχικά να αισθάνεστε πιο άνετα με φαρδιά ρούχα καθώς η κοιλιά σας θα είναι πρησμένη και ίσως να εξακολουθείτε να αισθάνεστε και λίγο πόνο. Αυτό σταδιακά θα υποχωρήσει με την πάροδο των πρώτων μηνών, αλλά μετά από αυτό τότε θα είστε σε θέση να αρχίσετε να φοράτε το είδος των ρούχων που θέλετε, καθώς ο σάκος στομίας θα καλύπτεται εντελώς από τα ρούχα σας.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε λίγο αμήχανα για το σακουλάκι τις πρώτες φορές που θα βγείτε έξω, αλλά μην ανησυχείτε γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό! Με τον καιρό και καθώς θα επανέρχεστε στο συνηθισμένο τρόπο ζωής σας, αυτό το συναίσθημα θα εξαφανιστεί. Και πάλι φορώντας μία ζώνη για τη στομία θα σας κάνει να έχετε αλλά και να αισθάνεστε περισσότερη ασφάλεια.

ρουχα, εσωρουχα & μαγιο κολοστομιας, ειλεοστομιας & ουρητηροστομιας

Έτσι λοιπον αν και υπάρχουν ειδικά ρούχα κολοστομίας, δεν λέτε αντίο στα στενά ρούχα αν αυτό είναι το στυλ σας παρά μόνο για λίγο καιρό. Παράλληλα, αν και επίσης υπάρχουν εσώρουχα αλλά και μαγιό κολοστομίας δεν είναι απαραίτητο ότι τα χρειάζεστε.

Μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχει το ιδανικό μίνι σακουλάκι στομίας για εσάς που θα σας δώσει την δυνατότητα να φοράτε ό,τι θέλετε χωρίς να φαίνεται τίποτα.

10. Με έχουν καλέσει σε δείπνο, συνάντηση, πάρτι. Τι πρέπει να κάνω?

Η ποιότητα των σάκων στομίας πρέπει να είναι τέτοια που δε φαίνεται τίποτα και δεν υπάρχουν οσμές και κίνδυνοι διαρροών. Οι σάκοι κλείνουν με ασφάλεια σφραγίζοντας ό,τι υπάρχει στο εσωτερικό τους. Για να αισθάνεστε πιο άνετα όμως, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια αλλά και να έχετε πάντα μαζί σας επιπλέον υλικά, όπως ένα σακουλάκι, μαντηλάκια καθαρισμού, και μια σακούλα απορριμμάτων.

Ειδικότερα εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο υποκλυσμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τάπα στομίας.

11. Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου?

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η στομία σας θα πρέπει να σας αποτρέψει από το να εργαστείτε εκτός και αν ο γιατρός σας το έχει υποδείξει για συγκεκριμένο λόγο. Πριν επιστρέψετε στην εργασία σας σκεφτείτε τα πρακτικά πράγματα.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε για το πώς θα κάνετε τις αλλαγές ή θα αδειάσετε το σάκο σας στις τουαλέτες του επαγγελματικού χώρου. Το χρόνο και τον εξοπλισμό που θα χρειάζεστε και φυσικά αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τουαλέτα που θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε (όπως αυτή που μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή να έχει κρεμάστρα στην πόρτα ή ένα ράφι, κάποιο παράθυρο ή απλά που να χρησιμοποιείται λιγότερο).

Αν η διαδρομή από το σπίτι στην εργασία σας είναι μεγάλη, ελέγξτε αν υπάρχουν διαθέσιμες τουαλέτες που να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αδειάσετε το σάκο σας, εάν καταστεί απαραίτητο. Με τον τρόπο αυτό δε θα έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις ή ανησυχίες και ως εκ τούτου δε θα αγχώνεστε.

Επίσης, σκεφτείτε αν θέλετε να μιλήσετε για τη στομία σας στους συναδέρφους σας και σε ποιους, καθώς κανείς εκτός από τον εργοδότη σας δε χρειάζεται να το γνωρίζει αν δε θέλετε να τους το πείτε. Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας.

Εάν ανησυχείτε για την απόδοση σας, συζητήστε με τον εργοδότη σας εάν μπορείτε να επιστρέψετε για αρχή με ωράριο μερικής απασχόλησης. Ξεκινήστε δουλεύοντας μόνο το πρωί ή μόνο το απόγευμα ή μόνο ορισμένες ημέρες της εβδομάδας. Μιλήστε με τον εργοδότη σας για να μάθετε τι είναι καλύτερο και για τους δύο. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να επανέλθουν πλήρως στην εργασία τους μέσα σε 3 μήνες, ανάλογα με τη χειρουργική επέμβαση στομίας και το επάγγελμά τους.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, συζητήστε με τον γιατρό σας και βεβαιωθείτε ότι τα εργασιακά σας καθήκοντα είναι συμβατά με τη στομία σας (αν απαιτείται σωματική προσπάθεια, αν είναι ιδιαίτερος ο χώρος εργασίας κλπ.).

12. Θα πρέπει να προσαρμόσω τη φαρμακευτική μου αγωγή?

Γενικότερα τα επικαλυμμένα δισκία ή κάψουλες μπορεί να απορριφθούν ολόκληρα μέσα στο σάκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε πάρει το φάρμακο.

Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Ενδεχομένως να υπάρχουν άλλα φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι έχουν δράση στον οργανισμό σας. Φάρμακα σε υγρή μορφή ή μορφή γέλης (gel) τείνουν να απορροφηθούν πιο γρήγορα και μπορεί να είναι καλύτερα για σας.

Καλώς ορίσατε στην Traumacare

Ζητούμε την άδειά σας για την χρήση των προσωπικών δεδομένων.

Εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, πληροφορίες κοινού και ανάπτυξη προϊόντων.

Αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας.

Μάθετε περισσότερα

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα υποβληθούν σε επεξεργασία και οι πληροφορίες από τη συσκευή σας (cookies, μοναδικά αναγνωριστικά και άλλα δεδομένα συσκευής) ενδέχεται να αποθηκευτούν, να προσπελαστούν και να κοινοποιηθούν σε τρίτους προμηθευτές ή να χρησιμοποιηθούν ειδικά από αυτόν τον ιστότοπο ή την εφαρμογή.

Ορισμένοι προμηθευτές ενδέχεται να επεξεργάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα βάσει έννομου συμφέροντος, στο οποίο μπορείτε να αντιταχθείτε, διαχειριζόμενοι τις επιλογές σας παρακάτω. Αναζητήστε έναν σύνδεσμο στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας ή στην πολιτική απορρήτου μας όπου μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας.


Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας.

Ποσότητα

Αποθήκευση Αφαίρεση από το καλάθι
Ποσότητα στο καλάθι: 2 Αλλαγή
Δείτε το καλάθι σας

Συνδυάστε τις αγορές σας με: