Truck

Δωρεάν Μεταφορικά
Για παραγγελίες άνω των 100€

Phone

Καλέστε μας:
2311 286 262

X
Ελληνικά el
Καλάθι0

Κατάκλιση

Τι είναι κατάκλιση;

Το έλκος κατάκλισης ονομαζόμενο και έλκος πίεσης είναι μία δερματική βλάβη η οποία δημιουργείται από την παρατεταμένη παραμονή στην ίδια θέση για κάποιο χρονικό διάστημα. Η άσκηση συνεχόμενης πίεσης ή τριβής όπως και η ύπαρξη υγρασίας αποτελούν αίτια εμφάνισης κατακλίσεων στους ασθενείς. Τα έλκη κατάκλισης παρόλο που είναι πιο συνηθισμένα σε ηλικιωμένα άτομα, συχνά προκύπτουν και σε τετραπληγικά άτομα ή σε άτομα που παραμένουν κλινήρεις μακροχρόνια λόγω κάποιου ατυχήματος. Έτσι, η συνεχόμενη πίεση που ασκείται σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος είτε από το κρεβάτι είτε από το αναπηρικό καροτσάκι, οδηγεί σε λύση του δέρματος και των υποκείμενων ιστών- δηλαδή κατάκλιση στο δέρμα!

Ποια Σημεία είναι πιο Επιρρεπή σε Δημιουργία Πληγών από Κατάκλιση;

Τα σημεία του δέρματος που καλύπτονται από οστά όπως τα ισχία, η πλάτη, οι αστράγαλοι και οι γλουτοί είναι πιο επιρρεπή σε κατακλίσεις . Πιο συγκεκριμένα στον παρακάτω πίνακα φαίνονται πιο αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τα πιο συνήθη σημεία εμφάνισης μιας κατάκλισης:

Σημεία εμφάνισης κατάκλισης
Σημεία εμφάνισης κατάκλισης αναλυτικά

Σύμφωνα με την NPIAP- National Pressure Injury Advisory Panel ένα έλκος κατάκλισης περνά από 4 στάδια τα οποία αναγνωρίζονται από τα αντίστοιχα συμπτώματα:

ΣΤΑΔΙΟ I

Τα Πρώτα Σημάδια Κατάκλισης

Όταν μία κατάκλιση είναι σε πρώιμο στάδιο και ξεκινά να δημιουργείται παρατηρείται δυσχρωματισμός του δέρματος, θερμότητα, οίδημα, σκληρότητα ή πόνος στο σημείο.

ΣΤΑΔΙΟ II

Στο στάδιο αυτό έχουμε απώλεια μερικού πάχους του δέρματος και το έλκος που έχει δημιουργηθεί είναι μικρό σε μέγεθος και ανοιχτό. Επίσης υπάρχει κόκκινος/ροζ πυθμένας του έλκους, χωρίς νεκρωτικό ιστό​.

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ

Στο στάδιο III το έλκος προκαλεί απώλεια μεγάλου μέρους του δέρματος και νέκρωση ή καταστροφή των υποκείμενων ιστών. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι εμφανές το υποδόριο λίπος.

ΣΤΑΔΙΟ IV

Tο στάδιο αυτό είναι το τελευταίο στάδιο ενός έλκους όπου υπάρχει απώλεια ιστού ολικού πάχους. Επίσης μπορεί να υπάρχει παρουσία νεκρωτικού ιστού ή εσχάρας. Συχνά υπάρχει διάβρωση και συρίγγιο​. Τέλος, το βάθος του έλκους εξαρτάται από το ανατομικό σημείο όπου έχει δημιουργηθεί η κατάκλιση.​

Φωτογραφίες έλκους

Στάδιο I

Στάδιο II

Ένα έλκος κατάκλισης σταδίου II

Στάδιο III

Ένα έλκος κατάκλισης σταδίου 3

Πρόληψη και Θεραπεία Έλκους Κατάκλισης

Φυσικά η καλύτερη θεραπεία ενός έλκους κατάκλισης είναι η πρόληψη της δημιουργίας του!

Για το λόγο αυτό το άνοιγμα από κατάκλιση προλαμβάνεται με τους εξής τρόπους:

Αντιμετώπιση Κατάκλισης

  1. Θα πρέπει ο ασθενής να μετακινείται τουλάχιστον κάθε 2 ώρες ή και νωρίτερα εάν αυτό είναι εφικτό, έτσι ώστε η πίεση να μην ασκείται συνεχόμενα στο ίδιο σημείο του σώματος.
  2. Είναι καλό να χρησιμοποιηθεί αερόστρωμα έτσι ώστε το έλκος να αναπνέει συμβάλλοντας στην επούλωσή του.
  3. Ο ασθενής θα πρέπει να σιτίζεται σε περιπτώσεις που υποσιτίζεται, ώστε να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον οργανισμό του και να ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος.
  4. Εάν ο ασθενής έχει ακράτεια θα πρέπει οι πάνες να αλλάζονται συχνά έτσι ώστε να αποφεύγεται η συνεχής παρουσία υγρασίας και μικροβίων στην περιοχή, η οποία μπορεί να δημιουργήσει κατάκλιση. Το όξινο Ph των ούρων διαβρώνει το δέρμα, προκαλώντας έλκη κατάκλισης. Καλό είναι να γίνεται χρήση spray ή καταπραϋντικής κρέμας ώστε να προστατεύεται το δέρμα του κατακεκλιμένου ασθενούς.
  5. Το δέρμα που ακουμπά μόνιμα σε κάποια επιφάνεια θα πρέπει να λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα. Χρησιμοποιώντας το καταπραϋντικό λάδι Linovera με περισσότερο από 75% λινολεϊκό οξύ και Aloe Vera, μπορείτε να ενισχύσετε την προστασία του δέρματός σας αλλά και να το προστατέψετε! Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνετε τη δημιουργία έλκους! Ωστόσο, εάν το έλκος έχει αρχίσει να δημιουργείται αλλά βρίσκεται στο στάδιο I να το αντιμετωπίσετε και πάλι με την χρήση του λαδιού αναδόμησης Linovera.

Θεραπεία για κατάκλιση

Εφόσον το έλκος έχει δημιουργηθεί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προϊόντα που θα επιταχύνουν και θα διευκολύνουν την επούλωση του τραύματος σας! Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε καθαρισμό του έλκους σε κάθε αλλαγή χρησιμοποιώντας καθαριστικό διάλυμα Prontosan® Wound Irrigation Solution με πολυεξανίδη αντιμικροβιακό παράγοντα 0.1% και βεταΐνη 0,1%. Τα προϊόντα της οικογένειας Prontosan είναι κατάλληλα για το στάδιο επούλωσης και ικανά να διατηρούν υγρό περιβάλλον απαραίτητο για τη γρήγορη επούλωση του τραύματός σας! Είναι τα μοναδικά που διασπούν το βιοφίλμ και αποτρέπουν την επαναδημιουργία του.

Τοπική Φροντίδα ενός Έλκους Κατάκλισης

Μετά τον καθαρισμό της πληγής από κατάκλιση θα πρέπει να καλύψετε το τραύμα με ένα Αφρώδες Επίθεμα Σιλικόνης  Askina® DresSil. Τα συγκεκριμένα επιθέματα για κατάκλιση είναι ειδικά σχεδιασμένα για την μείωση πόνου κατά την αφαίρεση του επιθέματος και την αποφυγή προσκόλλησης στην επιφάνεια του έλκους. Σε αντίθεση με την συμβατική αποστειρωμένη γάζα που χρησιμοποιείται συνήθως στις αλλαγές, με το Askina DresSil πραγματοποιείτε ατραυματικές αλλαγές ακόμη και σε επίπονα έλκη, λόγω της υδρογέλης και των επιστρώσεων σιλικόνης που περιέχει! Τέλος, είναι εξαιρετικά εύκαμπτο και ιδανικό για δύσκολες περιοχές ή περιοχές που κινούνται (γόνατα, αγκώνες και πτυχώσεις του δέρματος).

Γιατί δεν Κλείνει το Τραύμα μου;

Κίνδυνος Μόλυνσης

Ανάμεσα σε άλλους παράγοντες όπως είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος, η ασιτία, ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα και η ευρύτερη κακή κατάσταση της υγείας του ασθενούς, ένας πολύ σημαντικός και συνηθισμένος λόγος για τον οποίο ένα τραύμα καθυστερεί να επουλώσει είναι η μόλυνση. Σε περιπτώσεις με καθαρές ενδείξεις και συμπτώματα μόλυνσης, ο ιατρός χορηγεί αντιβιοτικά. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν υψηλή ανθεκτικότητα σε αντιβιώσεις λόγω χρόνιας χρήσης! Το Askina Calgitrol Paste είναι ιδανικό για την τοπική διαχείριση ενός μολυσμένου έλκους, αφού προσφέρει αντιβακτηριδιακή προστασία μεγάλης διάρκειας​ έναντι ευρέως φάσματος μικροοργανισμών όπως ο σταφυλόκοκκος (MRSA) ο οποίος ευθύνεται για πολλές λοιμώξεις. Εμπλουτισμένο με 100% ιόντα αργύρου συμβάλλει στη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση της φλεγμονής!

Καλώς ορίσατε στην Traumacare

Ζητούμε την άδειά σας για την χρήση των προσωπικών δεδομένων.

Εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, πληροφορίες κοινού και ανάπτυξη προϊόντων.

Αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας.

Μάθετε περισσότερα

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα υποβληθούν σε επεξεργασία και οι πληροφορίες από τη συσκευή σας (cookies, μοναδικά αναγνωριστικά και άλλα δεδομένα συσκευής) ενδέχεται να αποθηκευτούν, να προσπελαστούν και να κοινοποιηθούν σε τρίτους προμηθευτές ή να χρησιμοποιηθούν ειδικά από αυτόν τον ιστότοπο ή την εφαρμογή.

Ορισμένοι προμηθευτές ενδέχεται να επεξεργάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα βάσει έννομου συμφέροντος, στο οποίο μπορείτε να αντιταχθείτε, διαχειριζόμενοι τις επιλογές σας παρακάτω. Αναζητήστε έναν σύνδεσμο στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας ή στην πολιτική απορρήτου μας όπου μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας.