Τα πιο συχνά ερωτήματα που λαμβάνουμε στην traumacare αναφορικά με τις πλύσεις ουροδόχου κύστης είναι: για ποιους σκοπούς πρέπει να πραγματοποιούνται, με τι συχνότητα, αλλά και τι διάλυμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Για αυτό είμαστε εδώ για να τα απαντήσουμε!
Λοίμωξη του Ουροποιητικού Συστήματος
Η πλύση της ουροδόχου κύστης πραγματοποιείται συνήθως σε άτομα που χρησιμοποιούν μόνιμο καθετήρα. Γιατί; Όπως είναι απόλυτα λογικό ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται τον καθετήρα ως ξένο σώμα και η μόνιμη παρουσία του προκαλεί “αντιδράσεις” από τον οργανισμό! Έτσι, οι ασθενείς με μόνιμο καθετήρα είναι περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Τα κύρια συμπτώματα που υποδηλώνουν λοίμωξη λόγω χρήσης καθετήρα είναι τα θολά ούρα, η αιματουρία, ο κοιλιακός πόνος και ο πυρετός.
Ένα χρήσιμο Tip για να αποφεύγετε τις συχνές ουρολοιμώξεις: Η συχνή αλλαγή του καθετήρα μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των επιπλοκών! Καλό είναι να παρακολουθούνται:
- η οσμή και η όψη των ούρων,
- τα αποτελέσματα των ουρολογικών εξετάσεων,
- ο αριθμός των αλλαγών καθετήρα που πραγματοποιούνται,
- η χορήγηση αντιβιοτικών κ.ά.,
ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση της οποιασδήποτε επιπλοκής. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, η οποία θα συμβάλλει φυσικά και στην διάγνωση.
Σε περίπτωση φλεγμονής ή λοίμωξης, η πλύση ουροδόχου κύστης βοηθά τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μόλυνση από το Gram αρνητικό βακτήριο Πρωτέας το οποίο μετατρέπει τα ούρα σε αλκαλικά. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να σχηματιστούν κρυσταλλικές εναποθέσεις μέσα στον αυλό του καθετήρα προκαλώντας απόφραξη.
Απόφραξη Καθετήρα
Η περίπτωση απόφραξης του καθετήρα από άλατα, βλέννα ή πήγματα αίματος είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνες έχει υπολογιστεί ότι το 40-50% των ασθενών με μακροχρόνιους καθετήρες θα έρθουν αντιμέτωποι με απόφραξη καθετήρα κάποια στιγμή κατά τη χρήση. Θα καταλάβετε ότι ο καθετήρας έχει βουλώσει όταν παρατηρείτε διαρροή που σημαίνει ότι τα ούρα δεν παροχετεύονται στη σακούλα όπως θα έπρεπε. Το Ινστιτούτο Ουρολογίας του Bristol (BUI) , αναφέρει: Όταν ο καθετήρας έχει απόφραξη και δεν αντικαθίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ανικανότητας ή αμέλειας, η πλύση ουροδόχου κύστης κρίνεται επιτακτική και αναγκαία.
Διάμεση Κυστίτιδα
Μία ακόμη περίπτωση στην οποία ο ουρολόγος θα συστήσει πλύση ουροδόχου κύστης είναι η διάμεση κυστίτιδα, μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση της ουροδόχου κύστης. Κύρια συμπτώματα αποτελούν η έντονη και συχνή ανάγκη για ούρηση (συχνουρία) και ο χρόνιος πυελικός πόνος, ενώ οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση αυτής. Η διάμεση κυστίτιδα δεν θεραπεύεται αλλά βελτιώνεται με τη χορήγηση φαρμάκων και τις πλύσεις ουροδόχου κύστης.
Ποιο Διάλυμα Πρέπει να Χρησιμοποιείται;
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ουρολογίας της Καλιφόρνια (UCI) , η πλύση ουροδόχου κύστης αποτελεί μία θεραπευτική πρακτική η οποία περιλαμβάνει ένα διάλυμα που εισάγεται στην κύστη μέσω ενός καθετήρα. Το διάλυμα παραμένει στην κύστη για περίπου 10-15 λεπτά και στη συνέχεια το διάλυμα αυτό απελευθερώνεται. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί έως ότου καθαρίσει η κύστη. Το διάλυμα αυτό είναι φυσιολογικός ορός ή κάποιο εξειδικευμένο διάλυμα για πλύσεις ουροδόχου κύστης. Σε περίπτωση ουρολοίμωξης το κατάλληλο διάλυμα είναι το Uro-Tainer Polihexanide 0,02% Αποστειρωμένο Διάλυμα για Απομάκρυνση Βακτηριδίων από τον Καθετήρα.
42 ασθενείς, 30 (71%) άνδρες και 12 γυναίκες (29%) έκαναν συστηματικές πλύσεις με διάλυμα πολυεξανίδης δύο φορές την εβδομάδα. Μετά από διάστημα πέντε εβδομάδων, 9 ασθενείς ανέφεραν καθόλου ή μειωμένη συχνότητα ουρολοίμωξης που συνδέεται με τη χρήση καθετήρα CAUTI ,8 καλύτερη ποιότητα ζωής, 8 μειωμένη απόφραξη, 7 μείωση σε οσμή και 5 μείωση της συχνότητας αλλαγής του καθετήρα.
Πηγή: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33035090/
Σε περίπτωση απόφραξης του καθετήρα το κατάλληλο διάλυμα είναι το Uro-Tainer Suby G με δραστική ουσία το κιτρικό οξύ (3,23%) το οποίο σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τις πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις πλύσεις με φυσιολογικό όπως το κενό και η υπερβολική πίεση στα τοιχώματα του καθετήρα ελαχιστοποιούνται με τη χρήση του.
${{products:118}}
Κάθε Πότε Πρέπει να Γίνονται Πλύσεις της Ουροδόχου Κύστης;
Συνήθως κάθε μία ή δύο εβδομάδες προληπτικά και έως και δύο φορές την ημέρα σε περίπτωση λοίμωξης. Η διαδικασία συνεχίζεται για περίπου έναν και έως δύο μήνες το μέγιστο (συνήθως από 6 έως 8 εβδομάδες). Ο κύκλος πλύσεων σταματά μετά από αυτό το χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει ο ασθενής να διαπιστώσει εάν τα συμπτώματα υποχωρούν. Πολλοί ασθενείς αφού κάνουν ένα διάλλειμα ξεκινούν έναν νέο κύκλο εάν παρατηρήσουν ότι τα συμπτώματα υποχωρούν και επανεμφανίζονται μόλις σταματήσουν τις πλύσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση που οι πλύσεις πραγματοποιούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους τελείται συνήθως κάθε έξι μήνες.
Η πλύση ουροδόχου κύστης πραγματοποιείται συνήθως από κάποιον επαγγελματία υγείας π.χ. νοσηλευτής. Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί ωστόσο να πραγματοποιηθεί και από κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή ακόμη και από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι.
Πως θα Καταλάβω εάν οι Πλύσεις Ουροδόχου Κύστης Έχουν Αποτέλεσμα;
Όπως είναι λογικό, τα αποτελέσματα των πλύσεων, θα ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, το διάστημα του ενός μήνα αρκεί για να παρατηρηθεί βελτίωση ή μείωση των συμπτωμάτων. Ο έλεγχος των αποτελεσμάτων γίνεται μέσα από μια σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν πλήρεις αιματολογικές (CBC), εξετάσεις ούρων και εξετάσεις για τον έλεγχο της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να αναφερθούμε και στην κυστεοσκόπηση, η οποία έχει διαγνωστικό στόχο και γίνεται με τη χρήση του κυστεοσκοπίου το οποίο εισέρχεται στο εσωτερικό της κύστης και συνδέεται με μία κάμερα. Με τον τρόπο αυτό, ο ουρολόγος έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει λοιμώξεις ή άλλες παθήσεις της ουροδόχου κύστης.
Συνήθειες που Συμβάλλουν στη Βελτίωση της Υγείας της Ουροδόχου Κύστης!
Συνδυάστε τις πλύσεις ουροδόχου κύστης με αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και εισάγετε κάποια ήπια μορφή άσκησης στη ζωή σας για καλύτερα αποτελέσματα!
Πιο συγκεκριμένα, αποφύγετε τα όξινα και πικάντικα τρόφιμα όπως και το αλκοόλ, αφού μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας!
Ενδυναμώστε τους μύες που βρίσκονται γύρω από την ουροδόχο κύστη με ασκήσεις πυελικού εδάφους (Ασκήσεις Kegel), συμβουλευόμενοι κάποιον ιατρό ή φυσικοθεραπευτή.
Εκπαιδεύστε την κύστη σας, αποφεύγοντας τις επισκέψεις στην τουαλέτα με το παραμικρό. Έτσι, με τον καιρό η κύστη σας θα εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να συγκρατήσει περισσότερα ούρα και να μη χρειάζεται να επισκέπτεστε την τουαλέτα τόσο συχνά.
Τέλος, εάν υποφέρετε από πυελικό πόνο λόγω ουρολογικών προβλημάτων, μπορείτε να δοκιμάσετε τη μη χειρουργική μέθοδο της Διαδερματικής ηλεκτρικής νευροδιέγερσης (TENS) με ηλεκτρόδια φυσικά και πάλι υπό την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή σας.