Οι υπερτροφικές ουλές δεν είναι επικίνδυνες ή επώδυνες αλλά για πολλούς ανθρώπους αποτελούν αισθητικό ζήτημα.Η επιστήμη συνεχίζει να τις μελετά καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα ο ακριβής λόγος δημιουργίας τους ώστε να μπορέσει να τις εξαλείψει. Παρόλα αυτά υπάρχει μία ποικιλία θεραπειών που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος και την εμφάνιση τους.
Εάν ψάχνετε πως να σταματήσετε ή να απαλλαγείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται από μία υπερτροφική ουλή, τότε ψάχνετε για γέλη και φύλλα σιλικόνης αφού η συντριπτική πλειοψηφεία των μελετών δείχνει βελτίωση κατά 65% με 90%.
Τι είναι η υπερτροφική ουλή
Ο σχηματισμός ουλής δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας επούλωσης πληγών.
Για να σχηματιστεί μία ουλή πρέπει να έχει προκληθεί βλάβη στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος προκαλώντας αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργικότητα του. Έτσι οι βαθιές πληγές οδηγούν σε ουλές. Ο ουλώδης ιστός που σχηματίζεται έχει σημαντικές διαφορές τόσο στην ποιότητα όσο και στην υφή σε σύγκριση με τον περιβάλλοντα δερματικό ιστό στην περιοχή του τραύματος.
Κατά το τελευταίο στάδιο της φυσιολογικής επούλωσης ενός τραύματος, ο οργανισμός μας παράγει και εναποθέτει κολλαγόνο στην περιοχή της ουλης. Συχνά όμως, για λόγους που η επιστήμη ακόμα δεν έχει καθορίσει, υπάρχει υπερπαραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και οι σχηματιζόμενες ουλές γίνονται υπερτροφικές ενώ στην συνέχεια μπορεί να εξελιχθούν σε χηλοειδή.
Χαρακτηριστικά
- Οι υπερτροφικές ουλές είναι ανάγλυφες ή εξέχουν ελάχιστα (όχι περισσότερο από 4 χιλιοστά) πάνω από το φυσιολογικό δέρμα
- Δεν ξεπερνούν ποτέ τα όρια της αρχικής βλάβης, δηλαδή δεν επεκτεόνονται πέρα από την τραυματική επιφάνεια
- Συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος αλλά κάποιες φορές είναι ελαφρώς ερυθρές ή πιο σκούρες
- Είναι ασυμπτωματικές, τελείως ανώδυνες και δεν συνοδεύονται ποτέ από κνησμό (φαγούρα)
- Σπάνια υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου χωρίς θεραπεία

Τι την προκαλεί
Γενικότερα δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν ένας τραυματισμός θα οδηγήσει σε υπερτροφική ουλή. Αυτό που έχει παρατηρηθεί όμως και όλες οι έρευνες συμφωνούν είναι ότι η πιθανότητα να αναπτυχθεί υπερτροφική ουλή είναι μεγαλύτερη σε όσους έχουν εμφανίσει υπερτροφική ουλή στο παρελθόν.
Πιο συγκεκριμένα η γενετική προδιάθεση ίσως παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο αφού το γεγονός ότι οι υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή είναι 15 φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα με πιο σκούρα δέρματα δείχνει γενετικές επιδράσεις. Επίσης εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα στον γυναικείο πληθυσμο. Παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο γονίδιο που να τα συσχετίζει.
Συνήθως μια υπερτροφική ουλή σχηματίζεται μετα από:
Αν και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, τείνουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια και μετά την εφηβεία ενώ είναι σπάνια σε μικρά παιδιά και μεγάλες ηλικίες. Το γεγονός αυτό πρέπει να συνδέεται με το δέρμα των νέων που είναι πιο ελαστικό από το δέρμα των ηλικιωμένων.
Έχουν επίσης συσχετιστεί με ενδοκρινικούς παράγοντες καθώς η εμμηνόπαυση προκαλεί ύφεση των υπερτροφικών ουλών και χηλοειδών, ενώ συμβαίνει το εντελώς αντίθετο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αν πρόκειται για μετεγχειρητική ουλή τότε σημαντικότατο ρόλο παίζει και η ικανότητα του χειρουργού αφού η τόμη και η κατέυθυνσή της σε σχέση με το δέρμα δείχνει ότι κάποιες φορές ευνοεί την εξέλιξη της μετεγχειρητικής ουλής σε υπερτροφική.
Φυσικά η επιστήμη συνεχίζει την έρευνα για την πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση των υπερτροφικών ουλών.