Επούλωση Ουλών

Χηλοειδή Ουλή. Τι είναι και οι καλύτερες θεραπείες.

χηλοειδη ουλη θεραπεια

Αν και τα χηλοειδή δεν έχουν κάποια παθολογία, εκτός από την κατα περιόδους έντονη φαγούρα, έχουν έντονο ψυχολογικό αντίκτυπο καθώς δεν καλύπτονται με μακιγιάζ ή άλλο τρόπο. Δυστυχώς ακόμα και η πλαστική χειρουργική δεν αποτελεί σίγουρη θεραπεία των χηλοειδών καθώς έχουν την τάση να επιστρέφουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Τι είναι τα χηλοειδή

Τα χηλοειδή είναι υπερτροφικές ουλές που σε αντίθεση με αυτές προκαλούν κνησμό και εκτείνοναι πέρα από τα όρια του αρχικού τραύματος, είναι κόκκινα ή κερασόχρωμα με μικρά αγγεία στην επιφάνειά τους και για αυτόν το λόγο είναι περισσότερο εμφανή.

Παρόλα αυτά δεν είναι έτσι απο την αρχή. Μετά τον τραυματισμό και κατά τον πρώτο μήνα εμφανίζονται ως μία ροζ ουλή που βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του τραύματος. Στην συνέχεια και για πολλούς μήνες αρχίζει να κοκκινίζει (ή να σκουραίνει) και μετατρέπεται σε μία λεία και γυαλιστερή πλάκα που έχει αυξημένο όγκο σε σχέση με το αρχικό τράυμα.

Γενικότερα τα χηλοειδή εξελίσσονται για μεγάλο διάστημα (αρκετούς μήνες) ενώ ακόμα και ένα στάσιμο χηλοειδές μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από μήνες ή και χρόνια. Εάν ένα στάσιμο χηλοειδές αρχίζει να σας φαγουρίζει τότε σημαίνει ότι συνεχίζει να αναπτύσεται.

Εάν μία ουλή σας φαγουρίζει, είναι επώδυνη ή σας προκαλεί την αίσθηση ενός καψίματος τότε είναι πολύ πιθανό ότι εξελίσεται σε χηλοειδές.

Που τα συναντούμε

Μπορεί να εμφανισθούν οπουδήποτε στο σώμα αλλά συνήθως αναπτύσονται:

 • Στην πλάτη
 • Στο στήθος
 • Στους ώμους
 • Στο σαγόνι
 • Στις κνήμες
 • Στους λοβούς των αυτιών

Ψάχνεις για αποτελεσματική πρόληψη & αντιμετώπιση χηλοειδών – υπερτροφικών ουλών?

Τότε ψάχνεις για τα φύλλα σιλικόνης Askina Scar Repair της B Braun!

Τι προκαλεί τα χηλοειδή

Τα χηλοειδή δημιουργούνται όταν το σώμα παράγει κολλαγόνο σε υπερβολική ποσότητα μετά την αρχική επούλωση μιας πληγής.

Αν και όλοι μας έχουμε συνήθως ένα χειλοειδές απο κάποιο εμβόλιο, η επιστήμη δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφήσει τον πλήρη μηχανισμό δημιουργίας ενός χηλοειδούς και μόνο ελάχιστα είδη έχουν συσχετιστει με κάποιο γονίδιο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ακόμα και η χειρουργική αντιμετώπιση των χηλοειδών όχι απλά δεν εγγυάται την πλήρη αποκατάσταση αλλά πολλές φορές τα χηλοειδή επαναδημιουργούνται και μάλιστα με αρκετές πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις από το αρχικό σημάδι.

Σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η κληρονομικότητα αφού εάν ένα άτομο έχει εμφανίσει χηλοειδές, είναι πιθανόν να αναπτύξει εκ νέου σε επόμενο τραύμα. Γενικότερα όμως, οι ουλές εξελίσονται σε χειλοειδή μετα από:

 • Τραυματισμό
 • Χειρουργική επέμβαση (όπως η καισαρική)
 • Έγκαυμα
 • Εμβόλιο
 • Δερματοστιξία (τατουάζ)
 • Σκουλαρίκια - Piercing
 • Ακμή
 • Τσιμπήματα εντόμων

Τι αποκαλύπτουν οι στατιστικές

Σε πρόσφατη έρευνα του 2019, μελετώντας δείγμα 1659 ατόμων με χηλοειδή φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες ειναι πιο επιρρεπείς σε σχέση με τους άντρες, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία. Ο λόγος φαίνεται να είναι παθολογικός αλλά δυστυχώς δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα χηλοειδή έχουν υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης σε άτομα με μελαμψή επιδερμίδα. Σε έρευνα που δημοσιέυτηκε το καλοκαίρι του 2020 από τους Sarah McGinty και Waqas J. Siddiqui φαίνεται ότι η υψηλότερη ποσότητα μελανίνης στο δέρμα σε ανθρώπους αφρικανικής, ασιατικής και λατινοαμερικάνικης καταγωγής αυξάνει τα ποσοστά ανάπτυξης χηλοειδών σε σύγκριση με τους καυκάσιους από 4,5% έως 16%. Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εφηβείας.

Γενικότερα τα νεαρά άτομα από την ηλικία της εφηβείας και μετά είναι πιο επιρρεπη, η συχνότητα μειώνεται σημαντικά σε άτομα μέσης ηλικίας και είναι ελάχιστη σε ηλικιωμένους. Τέλος, συχνότερα εμφανίζονται χειλοειδή σε γυναικες στην περίοδο εγκυμοσύνης μετα από καισαρική τομή.

Τρόποι αντιμετώπισης χηλοειδών

Τα χηλοειδή αποτελούν πρόκληση στην αποκατάσταση για τον δερματολόγο και τον πλαστικό χειρουργό αφου μία επέμβαση δεν πρόκειται να επιλύσει πλήρως το πρόβλημα, ενώ υπάρχει πάντα η περίπτωση να επιστρέψει. Γενικότερα υπάρχουν αρκετές επιλογές αντιμετώπισης χηλοειδών, χωρίς όμως καμία τους να εξασφαλίζει εγγυημένα αποτελέσματα ή πλήρες σβήσιμο του σημαδιου.

Στόχος αποτελεί η μέγιστη βελτίωση της εικόνας αλλά το μυστικό λοιπόν κρύβεται στην πρόληψη και στην κατάλληλη φροντίδα ενός χηλοειδούς πριν ακόμα αναπτυχθεί.

1. Πιεστική μέθοδος με φύλλα σιλικόνης για χηλοειδή

Από το 1970 παρατηρήθηκε ότι ασκώντας συνεχή πίεση επάνω στο χηλοειδές, καταστέλλεται η νεοαγγειογέννεση και η ουλή συρρικνώνεται. Έτσι από τις αρχές του 1980, τα φύλλα σιλικόνης για χηλοειδή είναι ο καλύτερος και οικονομικότερος τρόπος για να μην εξελιχθεί μία υπερτροφική ουλη σε χηλοειδές αλλά και η μέθοδος θεραπείας με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σε πρόσφατη έρευνα φαίνεται ξεκάθαρα η θεαματική βελτίωση στο χρώμα, το πάχος και την ελαστικότητα τόσο για τις υπερτροφικές ουλές όσο και για τα χηλοειδή μετά τη θεραπεία με φύλλο από σιλικόνη.

αντιμετωπιση χηλοειδων με φυλλα σιλικονης, πριν και μετα

Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, οι γιατροί αλλά και οι ερευνητές συνιστούν:

 • Την έναρξη της θεραπείας απο την αρχή, οτάν δηλαδή η ουλή είναι νεότερη από τρεις μήνες, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική και για παλιές ουλές και χηλοειδή
 • Εικοσιτετράωρη εφαρμογή του φύλλου σιλικόνης στο χηλοειδές κάθε μέρα για τουλάχιστον δύο μήνες

2. Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο

Η κρυοθεραπεία λειτουργεί προκαλώντας ισχυρή ψύξη μέσω ψεκασμού σε σχετικά μικρά χηλοειδή και είναι αρκετά αποτελεσματική μέθοδος αλλά απαιτεί μηνιαίες επαναλήψεις και αρκετές φορές έχει σοβαρές παρενέργειες.

3. Ενέσεις με στεροειδή

Μια αρκετά δημοφιλής μέθοδος αντιμετώπισης όπου βασίζεται στην έγχυση κορτιζόνης σε ενέσιμη μορφή επάνω στο χειλοειδές που συνήθως βελτιώνει την υφή του. Αν και τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται δεν απορροφώνται από τον οργανισμό υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

4. Laser

Κατά την εφαρμογή λέιζερ, εκπέμπεται μια κόκκινη ακτίνα η οποία απορροφάται από το ερυθρό χρώμα (οξυαιμοσφαιρίνη τον αιμοφόρων αγγείων) του χηλοειδούς , με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό η θεραπεία με laser να εφαρμόζεται σε όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα χηλοειδή, ώστε να είναι πιο κόκκινα για να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Και σε αυτή την μέθοδο αποκατάστασης χηλοειδών δεν μπορεί να προβλεφθεί το ποσοστό βελτίωσης στην εμφάνιση της ουλής ενώ χρειάζονται πολλές συνεδρίες κάθε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Ακόμα και αν επιλέξετε την θεραπεία χηλοειδών με λέιζερ, οι γιατροί πάντα προτείνουν τον συνδιασμό της με φύλλα σιλικόνης για μέγιστα αποτελέσματα.

Related Posts

4 thoughts on “Χηλοειδή Ουλή. Τι είναι και οι καλύτερες θεραπείες.

 1. Ο/Η Αναστασιος λέει:

  Εχω μια ουλή στο στήθος

  1. Ο/Η Makis Paraskevopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Τα φύλλα σιλικόνης Askina Scar Repair είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο για τέτοιες ουλές αφού σε αντίθεση με τα gel σιλικόνης που δυστυχώς απορροφούνται από τα ρούχα, επουλώνουν ασταμάτητα όλο το 24ωρο. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο 2311-286262 για να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την ουλή σας ωστέ να επιλέξουμε μαζί τις καλύτερες διαστάσεις.

 2. Ο/Η Ινα λέει:

  Έχω κάνει ημιμόνιμο τατουάζ στα φρύδια εδώ και καιρό και εδώ και 2 μήνες παρατηρώ πως η μορφή των φρυδιών έχει αλλάξει και δεν είναι πια επίπεδα. Κατά διαστήματα με τρώνε και έχουν γίνει πιο ανάγλυφα και το χρώμα του τατού έχει σκουρίνει. Πιστεύω ότι είναι χηλοειδες. Τι να κάνω; Ποιος είναι πιο σωστός γιατρός για να επισκεφτώ; Δερματολόγος ή πλαστικός;
  Ευχαριστώ!

  1. Ο/Η Makis Paraskevopoulos λέει:

   Συγνώμη για την καθυστέρηση.

   Και οι δύο ειδικοτητες ενδείκνυνται για την διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονται σε tαttoo.
   Σίγουρα πάντως θα ήταν καλό να επισκεφτείτε γιατρό με εμπειρία και ευτύχως, είναι πλέον πολλοί που ασχολούνται τακτικά με ανάλογα προβλήματα.
   Αυτό που παρατηρείται αρκετές φορές είναι η αντίδραση του δέρματος στη σύνθεση του χρώματος που επιλέχθηκε για την δερμοστιξία.

   Ελπίζω να σας φάνηκα χρήσιμος. Μην ξεχάσετε να μου πείτε τι τελικά συναίβει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *