Καλάθι

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Υπερτροφική Ουλή: Τι είναι και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης

Αν και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, τείνουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια και μετά την εφηβεία ενώ είναι σπάνια σε μικρά παιδιά και μεγάλες ηλικίες.

Οι υπερτροφικές ουλές δεν είναι επικίνδυνες ή επώδυνες αλλά για πολλούς ανθρώπους αποτελούν αισθητικό ζήτημα.Η επιστήμη συνεχίζει να τις μελετά καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα ο ακριβής λόγος δημιουργίας τους ώστε να μπορέσει να τις εξαλείψει. Παρόλα αυτά υπάρχει μία ποικιλία θεραπειών που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος και την εμφάνιση τους.

Εάν ψάχνετε πως να σταματήσετε ή να απαλλαγείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται από μία υπερτροφική ουλή, τότε ψάχνετε για γέλη και φύλλα σιλικόνης αφού η συντριπτική πλειοψηφεία των μελετών δείχνει βελτίωση κατά 65% με 90%.

Τι είναι η υπερτροφική ουλή

Ο σχηματισμός ουλής δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας επούλωσης πληγών.

Για να σχηματιστεί μία ουλή πρέπει να έχει προκληθεί βλάβη στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος προκαλώντας αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργικότητα του. Έτσι οι βαθιές πληγές οδηγούν σε ουλές. Ο ουλώδης ιστός που σχηματίζεται έχει σημαντικές διαφορές τόσο στην ποιότητα όσο και στην υφή σε σύγκριση με τον περιβάλλοντα δερματικό ιστό στην περιοχή του τραύματος.

Κατά το τελευταίο στάδιο της φυσιολογικής επούλωσης ενός τραύματος, ο οργανισμός μας παράγει και εναποθέτει κολλαγόνο στην περιοχή της ουλης. Συχνά όμως, για λόγους που η επιστήμη ακόμα δεν έχει καθορίσει, υπάρχει υπερπαραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και οι σχηματιζόμενες ουλές γίνονται υπερτροφικές ενώ στην συνέχεια μπορεί να εξελιχθούν σε χηλοειδή.

Χαρακτηριστικά

  1. Οι υπερτροφικές ουλές είναι ανάγλυφες ή εξέχουν ελάχιστα (όχι περισσότερο από 4 χιλιοστά) πάνω από το φυσιολογικό δέρμα
  2. Δεν ξεπερνούν ποτέ τα όρια της αρχικής βλάβης, δηλαδή δεν επεκτεόνονται πέρα από την τραυματική επιφάνεια
  3. Συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος αλλά κάποιες φορές είναι ελαφρώς ερυθρές ή πιο σκούρες
  4. Είναι ασυμπτωματικές, τελείως ανώδυνες και δεν συνοδεύονται ποτέ από κνησμό (φαγούρα)
  5. Σπάνια υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου χωρίς θεραπεία
διαφορες χηλοειδων και υπερτροφικων ουλων

Τι την προκαλεί

Γενικότερα δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν ένας τραυματισμός θα οδηγήσει σε υπερτροφική ουλή. Αυτό που έχει παρατηρηθεί όμως και όλες οι έρευνες συμφωνούν είναι ότι η πιθανότητα να αναπτυχθεί υπερτροφική ουλή είναι μεγαλύτερη σε όσους έχουν εμφανίσει υπερτροφική ουλή στο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα η γενετική προδιάθεση ίσως παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο αφού το γεγονός ότι οι υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή είναι 15 φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα με πιο σκούρα δέρματα δείχνει γενετικές επιδράσεις. Επίσης εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα στον γυναικείο πληθυσμο. Παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο γονίδιο που να τα συσχετίζει.

Συνήθως μια υπερτροφική ουλή σχηματίζεται μετα από:

Αν και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, τείνουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια και μετά την εφηβεία ενώ είναι σπάνια σε μικρά παιδιά και μεγάλες ηλικίες. Το γεγονός αυτό πρέπει να συνδέεται με το δέρμα των νέων που είναι πιο ελαστικό από το δέρμα των ηλικιωμένων.

Έχουν επίσης συσχετιστεί με ενδοκρινικούς παράγοντες καθώς η εμμηνόπαυση προκαλεί ύφεση των υπερτροφικών ουλών και χηλοειδών, ενώ συμβαίνει το εντελώς αντίθετο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν πρόκειται για μετεγχειρητική ουλή τότε σημαντικότατο ρόλο παίζει και η ικανότητα του χειρουργού αφού η τόμη και η κατέυθυνσή της σε σχέση με το δέρμα δείχνει ότι κάποιες φορές ευνοεί την εξέλιξη της μετεγχειρητικής ουλής σε υπερτροφική.

Φυσικά η επιστήμη συνεχίζει την έρευνα για την πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση των υπερτροφικών ουλών.

Αντιμετώπιση υπερτροφικών ουλών

Οι υπερτροφικές ουλές παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία και βελτίωση από ότι τα χηλοειδή στις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους. Φυσικά αφού η επιστήμη ακόμα αδυνατεί να τις εξαφανίσει τελείως, ο ρεαλιστικός στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή βελτίωση της εικόνας τους, κάνοντας τες πιο επίπεδες, λιγότερο εμφανείς και αισθητικά αποδεκτές.

Μη επεμβατικές θεραπείες

1. Γέλη και φύλλα σιλικόνης

Υπάρχουν διάφορες μη χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία υπερτροφικών ουλών αλλά μία έχει ξεχωρίσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα και είναι η χρήση γέλης και φύλλων σιλικόνης.

Οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο η συγκεκριμένη θεραπεία έχει τόσο θεαματικά αποτελέσματα.

Oι περισσότερες μελέτες συμφωνούν ότι η πίεση που ασκούν επάνω στην ουλή μειώνει τον μεταβολισμό των ιστών και αυξάνει τη διάσπαση του κολλαγόνου μέσα στην πληγή. Από την άλλη νεότερες έρευνες δείχνουν οτί μπορεί και να μην οφείλετε μόνο στην πίεση αλλά στην ενυδάτωση των πληγών λόγω της συσσώρευσης υγρασίας στην επιφάνεια του δέρματος κάτω από το φύλλο σιλικόνης.

Όποιος και αν αποδειχτεί ότι είναι ο μηχανισμός δράσης των φύλλων σιλικόνης το σίγουρο είναι ότι αποτελεί το καλύτερο και οικονομικότερο μέσο πρόληψης κατά της δημιουργίας υπερτροφικών ουλών αλλά και της θεραπείας τους και έχουν καλύτερα αποτελέσματα:

Hemagel Υδρόφιλη Γέλη Επούλωσης Τραυμάτων 5gr
Hemagel Υδρόφιλη Γέλη Επούλωσης Τραυμάτων 5gr
15,26 
Hemagel Υδρόφιλη Γέλη Επούλωσης Τραυμάτων 5gr. Ιδανικη για έλκη κατακλίσεων,...
Hemagel Υδρόφιλη Γέλη Επούλωσης Τραυμάτων 30gr
Hemagel Υδρόφιλη Γέλη Επούλωσης Τραυμάτων 30gr
53,42 
Hemagel Υδρόφιλη Γέλη Επούλωσης Τραυμάτων 30gr. Ιδανικη για έλκη κατακλίσεων,...
B Braun Prontosan Debridement Pad Δίσκοι για Aπομάκρυνση Nεκρωτικού Iστού (10τμχ)
B Braun Prontosan Debridement Pad Δίσκοι για Aπομάκρυνση Nεκρωτικού Iστού (10τμχ)
110,00 
Απελευθερώνει την πληγή από επικαλύψεις και υπολείμματα νεκρών κυττάρων. Μοναδικό...

2. Ενδύματα συμπίεσης

Μπορείτε να ασκήσετε πίεση στην περιοχή της ουλης με ενδύματα συμπίεσης, επιδέσμους ή ταινία για να βοηθήσει στην αποδυνάμωση του ουλώδη ιστού. Βέβαια τα ενδύματα συμπίεσης προτείνονται συνήθως για χρήση στη θεραπεία ουλών εγκαυμάτων.

3. Μασαζ

Παρόλο που το μασάζ παραδοσιακά θεωρείται ευεργετικό για την διαχείριση ουλών γενικότερα, οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο σε ώριμες ουλές. Το ίδιο προτείνει και το British Skin Foundation.

4. Κρέμα για υπερτροφικη ουλή

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν αρκετές κλινικές μελέτες που να πιστοποιούν τα αποτελέσματα που έχουν οι κρέμες για υπερτροφικές ουλές.

Πολλοί προτείνουν κρέμες με βιταμίνη Ε (άλφα-τοκοφερόλη) θεωρώντας ότι οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες θα αποτρέψουν τις ουλές. Ωστόσο αρκετοί ασθενείς αναπτύσσουν δερματίτιδα που καθυστερήσει την επούλωση.

Μια πολύ δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια είναι τα τζελ και οι κρέμες με εκχύλισμα κρεμμυδιού οι οποίες πιστεύεται ότι προάγουν την επουλωση των ουλών. Παρόλα αυτα οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι αποτελεσματικές εκτός ίσως απο την μείωση της ερυθρότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα διάφορα Bio Oils.

Ενυδατικές κρέμες με δραστικές ουσίες από εκχυλίσματα φυτών όπως η βετασιτοστερόλη, η ασιατική σεντέλα αλλά και η bulbine frutescens είναι πιθανό να έχουν κάποια οφέλη για την επούλωση τραυμάτων. Όλοι οι κατασκευαστές τέτοιων προιόντων βέβαια δίνουν έμφαση στην προληπτική χρήση τους και καθιστούν σαφές ότι δεν έχουν αποτέλεσμα σε καλά εδραιωμένες υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή.

Επεμβατικές θεραπείες

1. Ενέσεις κορτικοστεροειδών

Η πιο δημοφιλής επεμβατική θεραπεία για υπερτροφικές ουλές. Με ενέσεις στεροειδών επάνω στην ουλή κάθε 4 – 6 εβδομάδες μπορεί να μαλακώσει την ουλή. Δυστυχώς η ενδοφθάλμια ένεση κορτικοστεροειδών είναι εξαιρετικά επίπονη ακόμα και σε μικρές δόσεις ενώ πλήθος ασθενών εμφανίζει παρενέργειες, όπως υποχρωματισμό, δερματική και υποδόρια ατροφία λίπους και τελαγγειεκτασίες.

Για αυτό υπάρχει όριο στον αριθμό ενέσεων ενώ αρκετές φορές η θεραπεία είναι αναποτελεσματική ή η υπερτροφική ουλή επιστρέφει μετά από λιγο.

2. Λέιζερ

Η θεραπεία με λέιζερ ισοπεδώνει την ουλή καίγοντας την. Είναι περισσότερο αποτελεσματική σε πρόσφατες και μικρές υπερτροφικές ουλές από ό, τι σε παλαιότερα σημάδια ενώ κάποιες φορές δεν έχει απολύτως καμία επίδραση πάνω τους.

Βέβαια πρόκειται για ένα είδος χειρουργικής επέμβασης και απαιτεί μερική αναισθησία. Έχει ήπιες παρενέργειες όπως πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα και προσωρινή εκροή αλλά συνήθως εξαφανίζονται σε μερικές ημέρες. 

Βέβαια η θεραπεία υπερτροφικών ουλών με λέιζερ είναι αρκετά ακριβή ανάλογα πάντα με το μέγεθος και το πλήθος των σημαδίων ενώ πάντα συνοδέυεται το λιγότερο με γέλη ή φύλλα σιλικόνης για καλύτερα αποτελέσματα.

3. Κρυοθεραπεία

Άλλη μία εναλλακτική χειρουργική επέμβαση που απαιτεί αναισθησία είναι η κρυοθεραπεία υπερτροφικών ουλων. Λειτουργεί παρόμοια με το λέιζερ μόνο που ο γιατρός ή ο δερματολόγος δεν καίει αλλά παγώνει τον ουλώδη ιστό με υγρό άζωτο για να τον ελαχιστοποιήσει.

Η κρυοθεραπεία είναι η πιο νέα μέθοδος αντιμετώπισης ουλών και θεωρείται ασφαλής, μη τοξική και καλά ανεκτή σε ορισμένες μικρές μελέτες. Βέβαια είναι επίσης ακριβή και πρέπει να συνδιαστεί με μη επεμβατικές θεραπείες.

4. Χειρουργική αντιμετώπιση ουλής

Η χειρουργική αφαίρεση και αποκατάσταση μιας υπερτροφικής ουλής, δεν είναι πάντα δυνατή. Αλλά αν οι συνθήκες το επιτρέπουν τότε σπάνια υποτροπιάζει. Η νέα ουλή χρειάζεται χρόνο για να δείξει την τελική της εικόνα αλλά για καλύτερα αποτελέσματα και για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέας ουλής, οι γιατροί προτείνουν αυστηρά την χρήση gel και φύλλων σιλικόνης μετεγχειρητικά.

Χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των υπερτροφικών ουλών

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Ο προσωπικός σας γιατρός είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συμβουλέψει σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των ουλών αφού γνωρίζει το πλήρες ιστορικό σας.

Φροντίστε καλά την ουλή σας

Διατηρήστε στεγνή και καθαρή την περιοχή της ουλής. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην δημιουργηθούν φλεγμονές και ερεθισμοί, πετυχαίνοντας τη φυσιολογική επούλωση.

Χρησιμοποιήστε γέλη και φύλλα σιλικόνης

Όλες οι κλινικές μελέτες αλλά και οι γιατροί την προτείνουν ως την θεραπεία πρώτης γραμμής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των υπερτροφικών ουλών. Όπου υπάρχει δυσκολία εφαρμογής των φύλλων, το κενό αναπληρώνει το gel.

Προστατευτείτε από τον ήλιο

Η έκθεση στο ηλιακό φώς προκαλεί υπέρχρωση στις ουλές αυξάνοντας τις πιθανότητες υπερτροφισμού. Εάν η ουλή δεν καλύπτεται από ρούχα ή φύλλο σιλικόνης τότε το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας είναι ο καλύτερος φίλος σας.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα δεν κάνει πουθενά καλό αλλά σε αυτή την περίπτωση μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που φθάνει στο δέρμα, δυσχεραίνοντας την επούλωση. Η διακοπή του καπνίσματος παίζει σημαντικότατο ρόλο στην σωστή και γρήγορη επούλωση μιας ουλής.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε