Truck

Δωρεάν Μεταφορικά
Για παραγγελίες άνω των 100€, έως 3kg

Phone

Καλέστε μας:
2311 286 262

X
Καλάθι0

Πέτρες στις Αμυγδαλές : Τι Είναι και Πώς να τις Εξαλείψετε

Τι είναι οι Αμυγδαλόλιθοι;

Οι πέτρες στις αμυγδαλές ή αλλιώς αμυγδαλόλιθοι όπως υποδεικνύει το ονομα τους είναι πέτρες που σχηματίζονται στις αμυγδαλές. Πρόκειται για μικρές άσπρες ή κιτρινωπές μάζες με ακανόνιστο σχήμα που σχηματίζονται στις κόγχες των αμυγδαλών. Αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι είναι πιθανή η δημιουργία λίθων στις αμυγδαλές και χαρακτηρίζουν τις πέτρες ως “άσπρα κομμάτια στο λαιμό που μυρίζουν”. Οι αμυγδαλόλιθοι έχουν άσχημη οσμή και παρατηρούνται πάνω στις αμυγδαλές ενώ μπορεί να “ξεκολλήσουν“ και να εντοπιστούν στο πίσω μέρος του λαιμού ή σε διάφορα σημεία μέσα στην στοματική κοιλότητα.

Τι Προκαλεί τις Πέτρες στις Αμυγδαλές;

Πώς δημιουργούνται οι πέτρες στις αμυγδαλές; Οι πέτρες στις αμυγδαλές σχηματίζονται από υπολείμματα που συσσωρεύονται στις πτυχές των αμυγδαλών. Οι αμυγδαλές διαδραματίζουν προστατευτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι σχισμές αυτές λειτουργούν ως δίχτυα που παγιδεύουν βακτήρια, ιούς και μικρόβια. Τα βακτήρια αυτά και οι ιοί, βλέννα και υπολείμματα φαγητού παγιδεύονται στις κόγχες και ασβεστοποιούνται δημιουργώντας τους αμυγδαλόλιθους.

Οι αμυγδαλόλιθοι και τα βακτήρια που συσσωρεύονται στις αμυγδαλές μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη και ενδοαμυγδαλικό απόστημα. Επίσης, όταν έχουν μεγάλο μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία στην κατάποση και ενόχληση λόγω της αίσθησης ξένου σώματος στην στοματική κοιλότητα.

Τα βακτήρια και οι ιοί επιβιώνουν μέσα στις κόγχες λόγω του σχηματισμού βιοφίλμ. Τι είναι όμως το βιοφίλμ; Με λίγα λόγια πρόκειται για αποικία βακτηρίων που συχνά προσκολλώνται μεταξύ τους σε μια επιφάνεια. Οι αποικίες αυτές, δημιουργούνται από πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς και προστατεύονται από εξωτερικούς παράγοντες. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουν να προσπερνούν μηχανισμούς του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ πολλές φορές και αντιβιοτικών και παραμένουν ακόμη πιο ανθεκτικά!

Πέτρες στις Αμυγδαλες Συμπτώματα

Οι πέτρες στις αμυγδαλές δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά μπορεί να γίνουν ορατές στο στόμα σας. Τα πιο συνήθη συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε πέτρες στις αμυγδαλές είναι :

 • Κακοσμία του στόματος.
 • Αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό.
 • Πονόλαιμος.
 • Μικρές λευκές ή κίτρινες πέτρες κολλημένες στο λαιμό που μπορεί να φτύνετε.
 • Λοιμώξεις του λαιμού που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται η αμυγδαλεκτομή.
 • Πιο σπάνια πόνος στο αυτί.

Γιατί Εμφανίζω Συνέχεια Πέτρες στις Αμυγδαλές;

Εάν εμφανίζετε συχνά πέτρες στις αμυγδαλές, αυτό σημαίνει οτι πιθανότατα έχετε διευρυμένες κόγχες στις αμυγδαλές. Οι κόγχες αυτές μεγαλώνουν μετά από κάθε μόλυνση των αμυγδαλών. Εάν παθένετε συχνά αμυγδαλίτιδα, τότε είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε πέτρες στις αμυγδαλές.

Πώς να Αντιμετωπίσετε τους Αμυγδαλόλιθους

 1. Αρχικά μπορείτε να αποτρέψετε την δημιουργία αμυγδαλόλιθων με καλή στοματική υγιεινή και βουρτσιζοντας τα δόντια σας καθημερινά ανελλιπώς.
 2. Αποφύγετε την συχνή κατανάλωση τροφίμων, πλούσια σε ασβέστιο όπως τα γαλακτοκομικά.Προτιμήστε την κατανάλωση πρόβειου γιαουρτιού, το οποίο είναι πλούσιο σε προβιοτικά, ωφέλιμα για την άμυνα του οργανισμού και την καταπολέμηση “κακών’ βακτηρίων.
 3. Μείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας άφθονο νερό.
 4. Δοκιμάστε να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο όταν εντοπίζετε πέτρες κολλημένες στο λαιμό σας .
 5. Σε περίπτωση που οι πέτρες είναι μεγάλες και ορατές στην περιοχή του λαιμού, μπορείτε να δοκιμάσετε με την χρήση μιας μπατονέτας να την αφαιρέσετε, ωστόσο με ιδιαίτερη προσοχή καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.
 6. Η χρήση μη αλκοολούχων στοματικών διαλυμάτων μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτέλεσμα στις συχνές αμυγδαλίτιδες και στην εμφάνιση αμυγδαλόλιθων χωρίς να χρειάζεται να χαλάτε μια περιουσία σε ακριβά σπρέι για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. 

Παθένετε Συχνά Αμυγδαλίτιδες ή Εμφανίζετε Επανειλημμένα Πέτρες στις Αμυγδαλές;


Δοκιμάστε το Αντιμικροβιακό Στοματικό Διάλυμα Prontoral με Πολυεξανίδη της B Braun!

 • Έτοιμο προς χρήση στοματικό διάλυμα για καθαρισμό και απεποικισμό του στόματος από ανθεκτικά σε φάρμακα βακτήρια που δημιουργούν τις πέτρες και προκαλούν αμυγδαλίτιδα.
 • Εξαλείφει τις οσμές, την άσχημη γεύση και χαρίζει φρέσκια αναπνοή.
 • Χωρίς χρωματισμό των στοματικών βλεννογόνων.
 • Χωρίς αλκοόλ.
 • Διατηρεί την φυσιολογική στοματική χλωρίδα.

Οι πέτρες στις αμυγδαλές μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικές όταν αποτελούν μια συχνή κατάσταση ενώ δεν είναι απίθανο να αποτελούν και την αιτία αμυγδαλίτιδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση τότε ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την αμυγδαλεκτομή. 

Καλώς ορίσατε στην Traumacare

Ζητούμε την άδειά σας για την χρήση των προσωπικών δεδομένων.

Εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, πληροφορίες κοινού και ανάπτυξη προϊόντων.

Αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας.

Μάθετε περισσότερα

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα υποβληθούν σε επεξεργασία και οι πληροφορίες από τη συσκευή σας (cookies, μοναδικά αναγνωριστικά και άλλα δεδομένα συσκευής) ενδέχεται να αποθηκευτούν, να προσπελαστούν και να κοινοποιηθούν σε τρίτους προμηθευτές ή να χρησιμοποιηθούν ειδικά από αυτόν τον ιστότοπο ή την εφαρμογή.

Ορισμένοι προμηθευτές ενδέχεται να επεξεργάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα βάσει έννομου συμφέροντος, στο οποίο μπορείτε να αντιταχθείτε, διαχειριζόμενοι τις επιλογές σας παρακάτω. Αναζητήστε έναν σύνδεσμο στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας ή στην πολιτική απορρήτου μας όπου μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας.