Truck

Δωρεάν Μεταφορικά
Για αγορές άνω των 100€, έως 3kg

Phone

Καλέστε μας:
2311 286 262

X
Ελληνικά el
Καλάθι0

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον σάκο κολοστομίας: Τι είναι/Αγορά/Τιμή/Δωρεάν Δείγματα

Όταν μέρος του παχέος εντέρου πρέπει να αφαιρεθεί ή να επουλωθεί μετά από κάποιο πρόβλημα υγείας θα χρειαστείτε έναν σάκο κολοστομίας.

Η κολοστομία είναι ένα είδος στομίας κατά την οποία, ο χειρουργός δημιουργεί ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα στο οποίο οδηγεί την άκρη του παχέος εντέρου. Αυτή η παράκαμψη από εδω και πέρα θα αντικαταστήσει τον πρωκτό για όλες τις κενώσεις. Αν και η κολοστομία τις περισσότερες φορές είναι προσωρινή, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πρόκειται για μόνιμη αλλαγή.

Προσωρινά ή μόνιμα, θα σας πάρει κάποιο χρόνο για να συνηθίσετε αφού δεν μπορείτε να ελέγξετε τις κινήσεις του εντέρου όπως πριν και αντί της συνηθισμένης διαδικασίας τα κόπρανα οδηγούνται αυτόματα σε ένα σάκο κολοστομίας.

Όσο παράξενα και αν ακούγονται όλα αυτά, δεν θα πρέπει να σας τρομάζουν αφού πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία όπου οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται ταχύτατα και σύντομα επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή χωρίς απαραίτητα τεράστιες αλλαγές.

Τα οστομικά υλικά της B. Braun είναι ειδικά σχεδιασμένα εστιάζοντας πρωτίστως στην ασφάλεια, στην άνεση και στην διακριτικότητα προσφέροντας πραγματικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα όπως ερεθισμοί, οσμες και αέρια.

Δοκίμασε τα Δωρεάν

Τι είναι ο σάκος κολοστομίας?

Ο σάκος κολοστομίας είναι ένα μικρό, αδιάβροχο σακουλάκι, το οποίο προσαρμόζεται επάνω στην στομία και χρησιμοποιείται για τη συλλογή των κοπράνων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν και αδειάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν και συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος σάκος κολοστομίας, η περιγραφή είναι εν μέρη σωστή αφού ουσιαστικά αποτελείται από δύο κομμάτια:

 • Την βάση που προσκολλάται στο δέρμα γύρω από την στομία και πρέπει να αλλάζει κάθε μία έως δύο ημέρες
 • Τον σάκο, στον οποίο οδηγούνται τα απόβλητα

O βασικότερος διαχωρισμός οστομικών σάκων, είναι τα συστήματα ενός ή δύο τεμαχίων, δηλαδή με σακουλάκι μίας χρήσης ή με συσκευή που μπορεί να αδειάσει και να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Όλα περιλαμβάνουν τη χρήση μιας βάσης  που εφαρμόζει γύρω απο την στομία με ειδική κόλλα ώστε να διασφαλιστεί ότι τα περιττώματα οδηγούνται στον σάκο και όχι στο δέρμα ή τα ρούχα. Απλά οι σάκοι κολοστομίας διατίθενται και σε μονοκόμματα συστήματα, όπου βάση και η σάκος είναι ήδη συνδεδεμένα μεταξύ του, και έτσι προσαρμόζονται, απορρίπτονται και αντικαθίστανται ταυτόχρονα. Τα συστήματα ενός τεμαχίου ονομάζονται καί αυτοκόλλητοι σάκοι κολοστομίας, ειλεοστομίας ή ουρητηροστομίας.

Η καθαριότητα είναι εξαιρετικά σημαντική και το σύστημα συλλογής πρέπει να παραμένει συνδεδεμένο καλά στη θέση του. Η ανεπαρκής φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος και η κατάσταση περιπλέκεται από τη χρήση κόλλας που είναι απαραίτητη για όλες τις συσκευές. Μόλις ο σάκος κολοστομίας ασφαλίσει σωστά στη θέση του, συγκρατεί ό, τι έρχεται, κρατώντας το περιεχόμενο μέχρι να αδειάσει.

Για το άδειασμα, οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν να βρίσκονται αρκετά κοντά σε μια τουαλέτα ή κάδο για άνετη και καθαρή μεταφορά του περιεχομένου. Μετά το άδειασμα, ξεπλένουμε και καθαρίζουμε καλά το εσωτερικό του ανοίγματος της συσκευής  για να εξασφαλιστεί καλή σφράγιση όταν η συσκευή είναι κλειστή. Κανονικά οι περισσότερες συσκευές είναι ανθεκτικές σε οσμές αλλά αυτό δεν ισχύει αν η εφαρμογή στομίας και βάσης δεν είναι καλή.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αμέσως μετά την επέμβαση, εξειδικευμένο προσωπικο του νοσοκομείου θα σας ενημερώσει για το:

 • Πως εφαρμόζεται ο σάκος
 • Πως να τον αλλάζετε
 • Πως να μετράτε το στόμιο ώστε να έχει το σωστό άνοιγμα
 • Πως να φροντίζετε τη στομία σας
 • Τους διάφορους τύπους σάκων που υπάρχουν

Φυσικά, ο γιατρός σας θα σας δώσει την απαραίτητη συνταγή/γνωμάτευση με τα οστομικά υλικά που θα χρειαστείτε αφού οι ποσότητες των προϊόντων που δικαιολογούνται είναι συγκεκριμένες αλλά ως συνήθως ο ΕΟΠΠΥ καλύπτει το κόστος και σας δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσετε δωρεάν δείγματα.

Η αρχική επιλογή του σάκου κολοστομίας θα εξαρτηθεί από το είδος της κολοστομίας που έχετε και την προτεινόμενη μέθοδο του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά από εκει και πέρα μόλις μάθετε πώς να χειρίζεστε σωστά τα υλικά σας και τότε θα είστε σε θέση να επιλέξετε το σύστημα κολοστομίας που σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα. Ας δούμε λοιπόν ποιες θα είναι οι επιλογές σας.

1. Σάκοι κολοστομίας ενός ή δύο τεμαχίων

Η πρώτη και ίσως σημαντικότερη απόφαση που θα πρέπει να πάρετε είναι να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα οστομικό σύστημα ενός και δύο τεμαχίων.

Σύστημα 1 τεμαχίου: Αυτοκόλλητος Σάκος

Αφού στους σάκους κολοστομίας ενός τεμαχίου, η βάση είναι ενσωματωμένη στο σακουλάκι, δεν μπορείτε να τα διαχωρίσετε. Με άλλα λόγια η βάση είναι το κομμάτι του σάκου που προσκολλάται στο δέρμα γύρω από την στομίας σας.

Ενδειξη σακου κολοστομίας ενός τεμαχίου

Τα Πλεονεκτήματα

 • Δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαρροής με καλή εφαρμογή καθώς σάκος και βάση δεν μπορουν να διαχωριστούν
 • Είναι οικονομικότερα απο τα συστήματα κολοστομίας δύο τεμαχίων

Τα Μειονεκτήματα

 • Κάθε φορά που αλλάζετε θα πρέπει να τοποθετήσετε τα πάντα γύρω από το στόμα σας σωστά, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο και να είναι δυσκολο σε έναν δημόσιο χώρο
 • Αν επιλέξετε ένα σύστημα με μεγαλύτερο σάκο θα είναι δυσκολότερο να τον κρύψετε κάτω από τα ρούχα.
 • Πρέπει να κάνετε καθημερινά πολλαπλές αλλαγές
 • Οι συχνές αλλαγές συχνά προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα ειδικότερα αν είναι ευαισθητο. Φυσικά υπάρχουν προϊόντα στομίας για την προστασία του δέρματος ωστέ να μην αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα
 • Ταυτόχρονα όμως θα χρησιμοποιείτε συχνότερα προστατευτικές μεμβράνες ή ταινίες καθως και παρασκευάσματα αφαίρεσης κόλλας για το δέρμα σας

Σύστημα 2 τεμαχίων

Στο σύστημα κολοστομίας δύο τεμαχίων η βάση και ο σάκος είναι ξεχωριστά, και συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύστημα ζεύξης. Χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο σύστημα, η βάση διατηρείται στο δέρμα για μερικές ημέρες, ενώ το σακουλάκι αλλάζει όταν χρειαστεί.

Ενδειξη σακου κολοστομίας 2 τεμαχίων

Τα Πλεονεκτήματα

 • Η βάση παραμένει στη θέση της για δύο έως τέσσερις ημέρες, κάτι που είναι πιο απαλό στο δέρμα μειώνοντας στο ελάχιστο ή ακόμα εξαλείφοντας τους ερεθισμούς
 • Μπορείτε να αλλάξετε όποτε θέλετε το μέγεθος του σάκου που χρησιμοποιείτε. Οι μικρότεροι είναι ιδανικοι για όταν βρίσκεστε εκτος σπιτιού. Στη συνέχεια, μπορείτε να αλλάξετε σε μια μεγαλύτερη όταν ολοκληρωθεί η δραστηριότητά σας
 • Οι αλλαγή του σάκου είναι ταχύτατη προσφέροντας ευελιξία

Τα Μειονεκτήματα

 • Επειδή σάκος και βάση μπορούν να διαχωριστούν μπορεί να προκληθεί διαρροή αν δεν προσαρμόσετε τον σάκο σωστα
 • Επειδή το σύστημα δύο τεμαχίων προσφέρει απόλυτη ευελιξια και άνεση χωρίς ερεθισμούς είναι λίγο ακριβότερο

2. Σακουλάκια κολοστομίας

Συνήθως, μετά την επέμβασή σας θα σας δοθεί ένας διαφανής σάκος για να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να τον τοποθετείτε σωστά. Με τον καιρό, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιείτε και να αλλάζετε το σάκο μόνοι σας και θα είστε εντελώς ανεξάρτητοι. Τότε λοιπόν θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ μπεζ ή ένα διαφανούς σακού.

Διαφανή ή μπεζ σακουλάκια

Ένας διαφανής σάκος σάς επιτρέπει να δείτε στομία σας πιο εύκολα, ενώ τα μπεζ είναι πιο διακριτικά καθότι αδιαφανή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν διαφανείς σάκους και αμέσως μετα το νοσοκομείο για να εξοικειωθούν περαιτέρω με την τοποθέτηση και αργότερα συνεχίζουν με μπεζ.

Ενδείξεις μπεζ και διαφανή σάκου κολοστομίας

Ανοιχτοί ή κλειστοί σάκοι

Τις περισσότερες φορές προτιμούνται οι κλειστοί σάκοι οι οποίοι αλλάζουν μόλις γεμίσουν, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σάκους με δυνατότητα να αδειάζουν αν αυτό σας ταιριάζει καλύτερα. Μπορείτε να βρείτε ανοιχτούς και κλειστους σάκους κολοστομίας σε συστήματα ενός και δύο τεμαχίων.

Σακουλάκια με “παράθυρο”

Αν θέλετε να έχετε και τα δύο, δηλαδή την διακριτικότητα που προσφέρει ένας μπεζ σάκος καθώς και τη δυνατότητα να βλέπετε τη στομία σας που προσφέρει ο διαφανής, υπάρχουν οι σάκοι με “παράθυρο” τοποθέτησης.

3. Βάσεις κολοστομίας

Η στομία τις πρώτες μερες είναι μεγαλύτερη αλλά σταδιακά μικραίνει από τις πρώτες μέρες και θα συνεχίσει να μικραίνει, ακόμη και όταν πάτε σπίτι σας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αποτελώντας μέρος της διαδικασίας επούλωσης και θα πρέπει να ελέγχετε ότι ο σάκος που φοράτε εξακολουθεί να εφαρμόζει καλά γύρω από την στομία.

Ανεξάρτητα από το είδος του σάκου, θα πρέπει να αποφασίσετε αν προτιμάτε έτοιμες βάσεις, δηλαδή συγκεκριμένων διαστάσεων (pre-cut) ή cut-to-fit, όπου μπορείτε να κόψετε τη βάση ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος της στομίας σας.

Pre-Cut ή Cut-To-Fit βάση

 • Cut-to-fit βάση: Θα πρέπει κάθε φορά να κόβετε την βάση στο μέγεθος της στομίας σας.
 • Pre-cut βάση: Απλά επιλέγετε το μέγεθος που σας ταιριάζει και είναι έτοιμη για εφαρμογή!
Pre-Cut & Cut-To-Fix βάσεις σάκων οστομίας

Ανάλογα με τη στομία σας, θα έχετε επίσης τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε επίπεδη ή κυρτή βάση.

Κυρτή ή επίπεδη βάση

Σε πρώτη φάση προτιμούνται οι επίπεδες αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι κυρτές βάσεις κολοστομίας εξασφαλίζουν βέλτιστη κατανομή της πίεσης και συνήθως προτείνονται από τους γιατρούς για παν ενδεχόμενο σε άτομα:

 • Με επίπεδη στομία
 • Με στομία που παρουσιάζει ελαφριά πτώση προς το εσωτερικό (Εισολκή)
 • Που έχουν τη στομία τους σε πτυχή ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος διαρροών
Επιπεδη ή κυρτη βάση σάκου στομίας

Είστε έτοιμοι να επιλέξετε το σύστημα και υλικά κολοστομίας που σας ταιριάζει

Κατά τη φροντίδα της κολοστομίας σας, υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη και θα χρειαστεί χρόνος για να ανακαλύψετε ποια επιλογή λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέα προϊόντα και στυλ, η Traumacare βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας παρέχοντας συμβουλές σχετικά με το ποιο σύστημα λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Εάν θέλετε να πειραματιστείτε με ένα νέο σύστημα, είναι καλύτερο να το δοκιμάσετε σε μια μέρα που θα είστε στο σπίτι, σε περίπτωση που δεν σας ταιριάζει καλά. Και μην ξεχνάτε ότι πάντα μπορείτε να προμηθευτείτε τα δωρεάν δείγματα σας μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Μόλις αποφασίσετε ποιο σύστημα προτιμάτε, υπάρχουν διάφορες σειρές προϊόντων για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Ανεξάρτητα από το εύρος υλικών, ένας ασθενής με κολοστομία, κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει κλειστούς σάκους, ενώ σχετικά σπάνια σάκους με δυνατότητα να αδειάζουν.

Καλώς ορίσατε στην Traumacare

Ζητούμε την άδειά σας για την χρήση των προσωπικών δεδομένων.

Εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, πληροφορίες κοινού και ανάπτυξη προϊόντων.

Αποθήκευση πληροφοριών στην συσκευή σας.

Μάθετε περισσότερα

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα υποβληθούν σε επεξεργασία και οι πληροφορίες από τη συσκευή σας (cookies, μοναδικά αναγνωριστικά και άλλα δεδομένα συσκευής) ενδέχεται να αποθηκευτούν, να προσπελαστούν και να κοινοποιηθούν σε τρίτους προμηθευτές ή να χρησιμοποιηθούν ειδικά από αυτόν τον ιστότοπο ή την εφαρμογή.

Ορισμένοι προμηθευτές ενδέχεται να επεξεργάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα βάσει έννομου συμφέροντος, στο οποίο μπορείτε να αντιταχθείτε, διαχειριζόμενοι τις επιλογές σας παρακάτω. Αναζητήστε έναν σύνδεσμο στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας ή στην πολιτική απορρήτου μας όπου μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας.


Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας.

Ποσότητα

Αποθήκευση Αφαίρεση από το καλάθι
Ποσότητα στο καλάθι: 2 Αλλαγή
Δείτε το καλάθι σας

Συνδυάστε τις αγορές σας με: